TUSAF Başkanı Özmen: 15 milyon ton buğday üretimi bekliyoruz

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, bu sene dünyada 700 milyon ton buğday üretimi beklendiğini, Türkiye'de ise 15 milyon ton buğday üretimi beklediklerini açıkladı. Un Sanayicileri Meslek Grup Toplantısı, Gaziantep...

Google Haberlere Abone ol
TUSAF Başkanı Özmen: 15 milyon ton buğday üretimi bekliyoruz

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, bu sene dünyada 700 milyon ton buğday üretimi beklendiğini, Türkiye'de ise 15 milyon ton buğday üretimi beklediklerini açıkladı.

Un Sanayicileri Meslek Grup Toplantısı, Gaziantep Ticaret Borsası'nda (GTB) gerçekleştirildi. GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, TUSAF Başkanı Erhan Özmen ve sektör temsilcileri katıldı. Bu yıl Türkiye’de ve dünyada gerçekleşmesi beklenen buğday rekoltelerinin piyasalara etkisinin görüşüldüğü toplantıda, un sanayicileri yeni sezon beklentilerini dile getirdi.

Ülke genelinde yaşanan kuraklık üreticileri endişelendirse de son düşen yağmurların yüreklerine su serptiğini ifade eden Özmen, 15 milyon civarında bir buğday üretimi beklediklerini açıkladı. Özmen, “2013 yılında dünyada buğday üretimi 706 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Bu yılki beklenti ise 700 milyon ton seviyelerinde. TUSAF olarak Türkiye için 2013-2014 sezonu için buğday hasadı öngörümüz 15 milyon ton civarında. Ülkemiz için 16-17 milyon ton buğday rekoltesi de zaten fevkalade yeterli bir rakam.” dedi.

Öte yandan, İç Anadolu Bölgesi haricindeki bölgelerde durumun iyi olduğunun bilgisini veren Özmen, “1 Ocak tarihinden bu yana kuraklıkla ilgili süreci bakanlığımız ve TMO ile birlikte takip etmekteyiz. Ay ay yağışları, bitki gelişimini ve rekolteyi ve oluşacak eksikliklere karşı alınması gereken tedbirleri tartışarak yol haritası hazırlıyoruz." şeklinde konuştu.

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise yeni sezonda buğdayın piyasalarda bulunabilirliği konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını öngördüklerini söyledi. Tiryakioğlu, tarım havzalarında yaşanan bölgesel kuraklığın özellikle kendini İç Anadolu’da hissettirdiğini ve durumun birçok üründe olduğu gibi buğdayda da belli oranda rekolte kaybına neden olabileceğini vurguladı. Buğday üretiminde kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri olduklarını belirten Tiryakioğlu, “Bu durumun üstesinden gelecek bilgi ve deneyime sahip bir ülkeyiz. Bu konuyla ilgili olası bir sorun yaşanılmaması için gerekli devlet tedbirleri alınıyor. TMO'nun da bu konuda çalışmaları bulunmakta. Buğday da önemli bir pazar daralması olmayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar