TÜROFED Başkanı Ayık: Otelci yerli turist için fiyat indirebilir

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kredi kartına taksitli tatil satışının turizm sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
TÜROFED Başkanı Ayık: Otelci yerli turist için fiyat indirebilir

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kredi kartına taksitli tatil satışının turizm sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayık, döviz kurlarındaki yükselme iç pazarı etkileyeceği için otelcilerin yerli turistin lehine fiyat indirimine gidebileceğini söyledi.

TÜROFED Başkanı Ayık, Türkiye turizminin 2013'te 'çok iyi' bir performans sergilediğini ifade etti. Hem Antalya özelinde hem de Türkiye genelinde beklentilerinin üst sınırında bir büyüme yakalandığını ifade eden Ayık, "Şu an itibariyle erken rezervasyonlara baktığınızda aşağı yukarı benzer bir trendin 2014'te de oluşacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Ancak 2014 ile ilgili Türkiye'de de turizmi etkileyecek bazı gelişmeler olabileceğine dikkat çeken Ayık, bunlardan birinin döviz kuru, diğerinin ise seçimler olduğunu ifade etti. Euro ve doların Türk Lirası karşısında değer kazanmasının iç pazarda bazı fiyat değişikliklerine yol açabileceğini kaydeden Ayık, "Kurların bu kadar yüksek seyretmesi bazı otel işletmecisi arkadaşlarımızın dövize bağlı fiyatlar bu pazardaki alım gücünü etkileyeceği için bir takım sıkıntılar olabilir. Onunla ilgili de iç pazar refleks bir pazardır. Çok çabuk pozisyon alan bir pazar. Dolayısıyla belki orada düzeltmeler söz konusu olabilir." diye konuştu. 'Düzeltme' ifadesini açması istenen TÜROFED Başkanı, "İndirim de olabilir. Bu, işletmeden işletmeye değişebilir. Biraz daha iç pazardaki hareketliliği çoğaltmak için." karşılığını verdi.

"KUR RUSYA PAZARINI ETKİLEYEBİLİR"

Euro bölgesinde yaşayan ve dolarla gelir elde eden ülkeler için Türkiye pazarının ucuzladığına işaret eden Ayık, ancak bu gelişmenin Türkiye'nin ikinci büyük pazarı Rusya Federasyonu için aynı anlama gelmediğine dikkat çekti. Ayık, "Türkiye'dekine benzer, onların para birimlerinde de kayıplar söz konusu. Dolayısıyla buralarda alım güçleri etkilenebilir." ifadesini kullandı. Şu an bununla ilgili bir olumsuzluk yaşamadıklarını belirten Ayık, "Şu an Rusya'dan gelen erken rezervasyonlara baktığımızda bir olumsuzluk görünmüyor." dedi. Ayık, tablonun mart ayından sonra netlik kazanacağını söyledi.

KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ

Kredi kartlarına getirilen düzenlemeyle taksitli tatil satışının önüne geçilmiş olmasının turizm sektörü için olumsuz olduğunu kaydeden Ayık, "Şu an etkisini görmek için erken. Birazcık daha sezona yaklaştığımız zaman hissedeceğiz ama biz genel anlamda kredi kartına taksitle satılan tatile kısıtlama gelmesini olumlu bulmuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


CİHAN

Yorumlar