TÜRKTOB: Hedefimiz yıllık 1 milyon ton tohum üretmek

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuk sektörü üretim kapasitesinin 2013 yılı itibariyle 742 milyon tona yükseldiğini açıkladı....

Google Haberlere Abone ol
TÜRKTOB: Hedefimiz yıllık 1 milyon ton tohum üretmek

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuk sektörü üretim kapasitesinin 2013 yılı itibariyle 742 milyon tona yükseldiğini açıkladı. Gençer, "Eğer üretim artışımız 2013’de olduğu gibi yıllık 100 bin tonlar civarında gerçekleşirse bu hedefimize 3 yıl gibi bir sürede ulaşabiliriz. Önümüzdeki 3 yıl içinde tohum üretimimizi 1 milyon tona çıkabiliriz." dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği’ne (TÜRKTOB) bağlı Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) 2014 yılı Olağan Genel Kurulu 8-9 Haziran tarihlerinde Barcelo Ankara Altınel Hotel’de düzenleyecek. Genel Kurul’un ilk gününde başkanlık divanının oluşturularak ve faaliyet raporunun görüşüleceği Genel Kurul’a Ekonomi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yetkililerine yanı sıra 81 il genelinden tohum sanayici ve üreticileri katılacak.

Genel Kurul öncesi yazılı açıklama yapan TÜRKTOB Başkanı Gençer, sanayici ve üreticiler olarak tarım sektörünün en önemli girdilerinden biri olan tohumlukları yetiştirip, üretip, çiftçilerin hizmetine sunduklarını söyledi. Bir önceki genel kuruldan bugüne kadar yönetim kurulu üyesi arkadaşları ile birlikte sektörü hizmet edebilmek ve üyelerin gösterdiği güvene layık olmaya çalıştıklarını kaydeden Gençer, "Görevlerimiz çerçevesinde ülkemiz tohumculuk sektörünü daha da güçlendirmek, daha da ileriye taşımak sadece ülke içinde değil, uluslararası alanda da söz sahibi kılabilmek en başta gelen hedefimiz oldu." dedi. Gençer, "Üretimimiz 2012’de 644 bin ton civarındaydı. Bu rakam 2013 yılı sonunda ise bir 100 bin ton daha artarak 742 bin tona ulaştı. Pek çok defa kamuoyu ile paylaştığımız gibi 5 yıl içinde bu rakamı 1 milyon tona yine hep birlikte çıkaracağız. Eğer üretim artışımız 2013’de olduğu gibi yıllık 100 bin tonlar civarında gerçekleşirse bu hedefimize 3 yıl gibi bir sürede ulaşabiliriz. Önümüzdeki 3 yıl içinde tohum üretimimizi 1 milyon tona çıkabiliriz." ifadelerini kullandı.

Gerek ülke içinde tohumculukla doğrudan veya dolaylı ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekse yurtdışında uluslararası boyuttaki ISF ve ESA, ASPA gibi kuruluşlarla temaslar ve toplantılara katıldıklarını anlatan Gençer, "Ayrıca Fas, Kazakistan, Cezayir, İtalya, Polonya, Ukrayna ve Balkan ülkelerinin sektör tohumculuk kurum ve kuruluşları ile temaslar kurulmuş, ilişkiler devam ettirilmiştir. Bunların dışında Hollanda, Fransa ve Hindistan’a yapılan ziyaretlerde o ülkelerin tohumculuk sektör yapılanmaların yerinde incelenmiştir." diye konuştu.

Resmi kurum ve kuruluşların tohumculuk konusundaki mevzuat ve uygulamalarını yakından takip ettiklerini vurgulayan Gençer, "Birliğimiz üyelerinden intikal eden problemlerin çözümü amacıyla çeşitli düzeylerdeki bürokratik ziyaretlerle birlikte sonuç alınması için her türlü girişimde bulunduk. Üyelerimizin münferit sorunları ile birlikte ürün bazında oluşturulan çalışma grupları vasıtasıyla ortaya çıkan genel sorunlarda raporlar halinde ilgili ve yetkili mercilere iletildi. Görev süresince yönetim kurulu olarak katılımcı, paylaşımcı, şeffaf, uyumlu ve sürdürülebilir bir yapı sergilemek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bizlere bu görevi vererek onurlandıran tüm üyelerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bu genel kurulumuz sonrası oluşacak yönetimin de bu görevleri aynı yaklaşımla sürdürmeye gayret göstereceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Genel kurulun ilk gününde dönem faaliyet, mali ve denetim raporları sunularak onaylanacak. Tüzük değişikliği önerilerinin görüşülüp onaylanmasıyla devam edecek genel kurulda ayrıca 2014 yılı çalışma programı ve bütçe görüşülecek. Genel kurulun yarınki ikinci toplantısında ise 9’u asil 9’u yedek yönetim kurulu seçimi, 3’ü asil 3’ü yedek denetim kurulu seçimi ve 3’ü asil 3’ü yedek disiplin kurulu seçimleri yapılacak. Ayrıca alt birlik temsilcileri olarak 10’u asil 10’u yedek 20 kişi ve Türkiye Tohumcular Birliği Hakem Kurulu’na da 2’si asil ve 2’si yedek 4 temsilci seçimi yapılacak.

CİHAN

Yorumlar