Türkmenistan tekstili Türk şirketleri ile yükseliyor

Türkmenistan'da tekstil sektörü, Türk şirketlerinin başarılı çalışmaları ile büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan tekstili Türk şirketleri ile yükseliyor

Türkmenistan'da tekstil sektörü, Türk şirketlerinin başarılı çalışmaları ile büyüyor. Ülkede her yıl modern tekstil fabrikaları yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde Türkmenistan'da tekstil alanında başarılı faaliyet gösteren Norsel şirketi, iki tekstil fabrikasını hizmete açtı. Açılış törenini, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov yaptı.

Türkmen lider açılışta yaptığı konuşmasında, ülke genelinde inşa edilen onlarca tekstil fabrikaları sayesinde sistematik olarak binlerce yeni istihdam kapılarının açıldığını söyledi. Berdimuhamedov, bağımsızlık yıllarında yapılan tekstil fabrikaları sonucunda iplik üretiminin 17 kat, kumaş üretiminin 8 kat arttığını kaydetti.

Türk Norsel şirketinin inşa ettiği tekstil fabrikaları, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un bizzat katıldığı 2014 yılının ilk büyük açılışı oldu. 1992 yılında Türkmenistan'a gelen Norsel Internationel Türk firması, Lebap vilayetindeki mevcut fabrikanın modernizasyonu ve Seydi kentinde 6 bin ton pamuk işleme fabrikasının yapımına üslendi.

Lebap vilayeti gerek pamuk üretimi açısından, gerek, ipek üretimi açısında stratejik bir öneme sahip. Bölgenin en modern tesisleri olan bu yeni fabrikalar Türkmenistan’ın tekstil sanayisine büyük bir dinamizm kazandıracak. Seydi kentinde 4,5 hektar alana kurulan fabrikada 6,7 bin ton pamuk lifi ve 6 bin ton yüksek kalitede pamuk ipliği üretilecek. Seydi şehrindeki fabrika ve yeniden yapılandırılan Türkmenabat pamuklu iplik fabrikaları toplam 400 kişiye iş imkanı sağlayacak.

Türkmenistan'da son yıllarda tekstil sektörüne önemli yatırımlar yapılıyor. Bölgenin önemli pamuk üreticisi konumunda olan Türkmenistan'da tekstil sektöründe Norsel, Cotam, Engin Group, Çalık Holding gibi Türk firmaları faaliyet gösteriyor. Türk firmaları bu ülkede hem tekstil fabrikaları kuruyor hem de tekstil ürünlerinin dünya piyasasına ulaşmasına önemli katkı sağlıyor.

Türkmenistan Türk inşaat sektörü için önemli bir pazar olarak kalmaktadır ve bu ülkenin yeniden imarında önemli yatırımlar yapan, büyük projeler gerçekleştiren Türk müteahhitleri, bu ülkede geçen sene büyük bir rekora imza atarak, 10,6 milyar dolarlık iş üstlendi. CİHAN

Yorumlar