Türkmenistan, enerji kaynaklarını keşfetti (Haber -Analiz)

Yer altı enerji kaynakları zengini Türkmenistan, doğalgaz ve petrol ihracatını arttırmak için yatırımlarını artırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan, enerji kaynaklarını keşfetti (Haber -Analiz)

Yer altı enerji kaynakları zengini Türkmenistan, doğalgaz ve petrol ihracatını arttırmak için yatırımlarını artırıyor. Enerji kaynaklarının ihracat yollarını çeşitlendirme yönünde önemli çalışmaların yapıldığı ülkede, diğer taraftan doğalgaz ve petrol sahalarının araştırılması ve bu yataklarda üretim yapılması yönünde de ciddi yatırımlar yapılıyor.

30 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Türkmenistan, Bağımsız Devletler Topluluğu coğrafyasında, Rusya Federasyonu’ndan sonra en büyük doğalgaz üreticisi ve enerji alanında birçok büyük çaplı uluslararası projeye imza atmış ve büyük petrol yataklarına sahip bir ülke konumunda. Dünyanın en büyük ikinci doğalgaz sahası konumundaki Galkınış yatağı geçen yıl hizmete açıldı. 26,2 trilyon metreküp tespit edilen rezerve sahip bu sahada, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Kore şirketleri ile birlikte 30 milyar metreküp doğalgaz arıtma tesisi inşa edildi. Doğalgaz sahasındaki çalışmalar için 30 milyar dolar yatırım yapıldı. Sahada 22 kuyu kazıldı ve her bir kuyunun günlük üretim kapasitesi 1,5-2 milyon metreküp.

ÇİN, TÜRKMEN GAZININ EN BÜYÜK İTHALATÇISI
2009 yılında Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının devreye alınması sonucunda Pekin yönetimi, Türkmen gazının en büyük ithalatçısı konumuna geldi. Daha önce Türkmenistan’dan en fazla gazı Rusya satın alıyordu.
2009 yılında hizmete açılan boru hattının doğalgaz taşıma kapasitesi 40 milyar metreküp. Bununla yetinmeyen Çin yönetimi, enerji işbirliğini arttırmak amacıyla 2011 yılında Aşkabat hükümeti ile ek olarak yılda 25 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatına yönelik anlaşma sağlandı. Bunun sonucunda Çin’e doğalgaz ihracatı 65 milyar metreküpe çıktı.
Geçen yıl Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping devlet başkanı sıfatıyla Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Bu ziyaret sonucunda Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının 4'üncüsünün inşaatı konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Dördüncü hat, Türkmenistan’dan başlayarak, Kırgızistan ve Tacikistan üzerinden Çin’e ulaşacak. Böylelikle, daha önce Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Türkmen gazına sahip olan Pekin yönetimi, yeni hatla bölgenin diğer ülkelerini de bu işbirliğine dahil etti.
Pekin yönetimi, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile Türkmenistan’da enerji alanındaki yatırımlarını arttıracak. CNPC şirketi, Galkınış sahasında 30 milyar metreküp kapasiteli yeni bir doğalgaz tesisi daha inşa edecek. Galkınış sahasında üretilen gazın bir kısmı Çin’e de sevk edilecek.Uzmanlara göre, sadece Galkınış doğalgaz sahasının rezervi Türkiye’nin günümüzdeki doğalgaz tüketimi göz önünde bulundurulduğunda, bu ülkeye 5 asır yetecek kadar doğalgaza sahip.
ENERJİ REZERVİ 71,21 MİLYAR TON KÖMÜRE EŞDEĞER
Bu asırın en önemli yakıt malzemesi olan doğalgaz bakımından Türkmenistan dünyanın başlıca ülkelerinden birisidir. Uluslararası uzmanların tahminlerine göre, sadece Galkınış doğalgaz sahasının rezervi 26,2 trilyon metreküp.Türkmenistan’ın gelecekte doğalgaz üretiminde üst sıralara yükselmesi için büyük potansiyeli sahiptir.
Uzmanlara tarafından yapılan tahminlere göre, Türkmenistan’ın enerji kaynakları rezervi 71,21 milyar ton kömüre eşdeğer . Türkmen yönetimi bu nedenle enerji politikasını öncelikleri arasında petrol ve doğalgazın üretiminin arttırılması ve aşamalı olarak ihracat yönünü çeşitlendirmeyi aldı.
Çin, İran ve Rusya’ya doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, doğalgaz rezervi bakımından Rusya, İran ve Katar’dan sonra dördüncü sırada yer alıyor. Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılması konusunda çeşitli projeleri değerlendiren Aşkabat yönetimi, ABD’nin de desteklediği Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı için ciddi mesai harcıyor.

CİHAN

Yorumlar