Türkmenistan, Çin’e doğalgaz ihracatını arttırıyor

Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan, Asya’nın ekonomik devi Çin’e doğalgaz ihracatını arttırıyor. Türkmen yönetimi tarafından Çin’in en büyük enerji şirketi CNPC’e işletmesi için 35 yıllığına devredilen Bagtıyarlık...

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan, Çin’e doğalgaz ihracatını arttırıyor

Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan, Asya’nın ekonomik devi Çin’e doğalgaz ihracatını arttırıyor. Türkmen yönetimi tarafından Çin’in en büyük enerji şirketi CNPC’e işletmesi için 35 yıllığına devredilen Bagtıyarlık sahasında 2.doğalgaz arıtma tesisi hizmete açıldı. Bir yılda yaklaşık 9 milyar metreküp doğalgazın yeniden işleneceği tesisin açılışını, Türkmenistan

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov gerçekleştirdi.

Başkent Aşkabat’tan yaklaşık 800 kilometre uzaklıktaki Bagtıyarlık sahasında inşa edilen tesisin açılışına katılan Berdimuhamedov, tesiste 8 milyar 670 milyon doğalgazın işleneceğini söyledi. 4 blokdan oluşan tesiste üretilen doğalgazın Çin’e gönderileceğini belirten Berdimuhamedov, ‘Bu tesisin maliyeti 600 milyon dolar. Tesiste 600 kişi çalışacak. Yeni tesisin açılması ile Çin’e sevkedilen gazın miktarı önemli ölçüde artacak. Çin ile doğalgaz alanındaki işbirliğimiz stratejik boyuta ulaştı." dedi. 2009 yılında Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattının ve Bagtıyarlık anlaşmalı bölgesinde ilk doğalgaz arıtma tesisini hizmete açtıklarını söyleyen Berdimuhamedov, sözkonusu boru hattın hem Özbekistan’ın hem de Kazakistan’ın ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti.

2009 yılında CNPC şirketine devredilen sözleşmeli Bagtıyarlık bölgesinden Çin’e 21 milyar metreküp doğalgazın ulaştırıldığını ifade eden Türkmen lider, önümüzdeki yıllarda Çin’e sevkedilen Türkmen gazının boyutunun iki ülke arasında imzalanan anlaşma kapsamında yıllık 65 milyar metreküpe ulaştırılacağını ifade etti. Berdimuhamedov, bu kapsamda Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının 4. kısmının inşa edileceğini ve bu hattın Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin güzergahını izleyeceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Berdimuhamedov ve resmi heyet, tesisi dolaştı. Ardından Berdimuhamedov, tesisi çalıştırdı ve tören alanından ayrıldı.

ÇİN, TÜRKMEN GAZININ EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ

Çin, Türkmenistan’ın doğalgazının en büyük müşterisi konumuna geldi. Çin’in CNPC şirketine 2007 yılına Amuderya nehri ile Özbekistan sınırı arasındaki Bagtıyarlık bölgesinde doğalgaz sahalarının araştırılması ve üretilmesi için lisans verildi. Çin şirketi, 2007 yılından bu yana bu bölgeye 4 milyar dolar yatırım yaparak, 2 adet doğalgaz arıtma tesisi kurdu. Bu tesislerin inşası sonrasında Bagtıyarlık bölgesinden Çin’e her yılda 15 milyar metreküp doğalgaz akacak.

Halihazırda Türkmenistan’dan Çin’e her sene 30 milyar metreküp doğalgaz sevkediyor. Bunun 15 milyarı Çin şirketi üretiyor, geri kalan 15 milyarı Türkmen tarafı üretiyor. Bu yılın sonuna kadar yeni bir hatla Çin’e Türkmen gazının sevkiyatının 40 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Türkmenistan ile başta enerji olmak üzere birçok alanda işbirliği yapan Çin’in Türkmenistan’daki yatırımları 20 milyar doları aştı. Türkmenistan, 2009 yılından bu yana Çin’e yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti.

CİHAN

Yorumlar