Türkmenistan aşamalı olarak Çin'e doğalgaz ihracatını arttıracak

Türkmenistan, 2009 yılında Çin'e başlattığı doğalgaz ihracatını aşamalı olarak arttırmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan aşamalı olarak Çin'e doğalgaz ihracatını arttıracak

Türkmenistan, 2009 yılında Çin'e başlattığı doğalgaz ihracatını aşamalı olarak arttırmayı hedefliyor. Türkmenistan, önümüzdeki yıllarda Çin'e doğalgaz ihracatını yıllık 65 milyar metreküpe çıkaracak.
Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesindeki doğalgaz arama çalışmalarının hızlandırılmasını isteti. Türkmen lider, aşamalı olarak Çin'e doğalgaz ihracatını arttırmak istediklerini söyledi. Bağtıyarlık bölgesindeki ikinci doğalgaz arıtma tesisinin inşaatının sürdüğünü hatırlatan Berdimuhamedov, bu bölgenin Çin'e ihraç edilen doğalgazın rezervlerini içerdiğini dile getirdi. Bölgedeki doğalgaz tesisleri ve arama çalışmaları, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) tarafından yapılıyor.
Türkmen gazının Çin yolculuğu 2009 yılında başladı. Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının A,B,C hatları çekilde ve sözkonusu hatlar Özbekistan ve Kazakistan topraklarından geçerek, Çin'e ulaşıyor. Projenin D hattının inşa edilmesi öngörülüyor. D hattı Türkmenistan'dan başlayarak, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan üzerinden Çin'e ulaşacak. Bununla ilgili anlaşma, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Eylül 2013'de gerçekleştirdiği Orta Asya ziyaretinde imzalanmıştı.
2020 yılına kadar dört hattında faal duruma gelmesi bekleniyor. Pekin yönetimi 2020 yılına kadar Orta Asya'dan doğalgaz ihracatını 80 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Bu rakam, Çin'in toplam enerji ithalatının yüzde 40'ını oluşturacak. Pekin hükümeti, Orta Asya bölgesinden en çok gazı Türkmenistan'dan alacak.
Dünyanın doğalgaz rezervleri bakımından en büyük 4. ülke olan Türkmenistan, Çin başta olmak üzere İran ve Rusya'ya da doğalgaz satıyor. CİHAN

Yorumlar