Türkiye'nin Notunu Düşürmedi Ama ...

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, Türkiye'nin kredi notunu (BBB-) değiştirmedi, büyüme tahminini düşürdü. Siyasi gelişmelere de dikkat çeken Fitch, Türkiye'nin notunu Kasım 2012'de bir basamak artırarak 'yatırım yapılabilir' seviyeye yüksel

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Notunu Düşürmedi Ama ...

Türkiye'nin kredi notunu artırdıktan sonra, Hazine ile derecelendirme sözleşmesi imzalayan Fitch'in açıklamasının ardından, gözler diğer bir kredi derecelendirme şirketi Moody's'e çevrildi.
Fitch'in not açıklamasında, küresel yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan ekilmeleri ve artan iç gerilimlerin lira üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmasına karşılık, lirayı savunma yeteneklerine ilişkin sınırların da ortaya çıktığına işaret edildi.
Açıklamada, Merkez Bankası'nın tarihi faiz artışı da buna örnek gösterildi ve "Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 10'a yükseltmesi, ilgili kurumların ekonomik istikrarı bozucu şoklara karşı önlem almaya hazır olduklarını gösteriyor" denildi. Merkez Bankası, doların 2.39 liraya tırmanması üzerine, Para Politikası Kurulu'nu olağanüstü toplayarak, politika faizini yüzde 4.5 düzeyinden, yüzde 10'a yükseltmişti.
Buna karşılık Türkiye'de makroekonomik politika öngörülebilirliğinin gelişmekte olan diğer bazı ülkelerden daha zayıf olacağı uyarısı da yapılan Fitch açıklamasında, büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 3.2'den yüzde 2.5'e, 2015 için yüzde 3.8'den yüzde 3.2'ye indirdikleri de vurgulandı.

"DIŞ BORÇLARA VE SİYASİ RİSKLERE DİKKAT"

Türkiye'nin yüksek dış borçlanma ihtiyacına da vurgu yapılan Fitch açıklamasında, "Sermaye girişlerindeki keskin ve uzun süreli düşüşler Türkiye'nin ekonomik ve finansal istikrarını olumsuz etkiler. Bu nedenle Türkiye'nin dış şoklara olan direnci küçümsenmemeli" uyarısında bulunuldu.
Fitch açıklamasında politik riskler üzerinde durulurken, Mayıs 2013'te yükselen Gezi Parkı protestolarına da vurgu yapıldı. Fitch açıklamasında, "AKP liderliğine karşı birçok suçlamayı da beraberinde getiren Mayıs 2013'teki Gezi Parkı protestoları, yönetebilirlik hakkında kaygılara yol açtı" denildi.
Buna karşılık, yerel seçimlerde oyların yüzde 45'in üzerine çıkmasının, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olma umutlarını artırdığına işaret edilen Fitch açıklamasında, "Yine de, önümüzdeki Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı ve 2015'teki genel seçimlere doğru politik gerginliğin ekonomik görünümü gölgelemesini bekliyoruz" denildi.
Bu nedenle, yüksek siyasi çalkantıların kredi notunu aşağı yönlü etkileyebileceği uyarısı da yapan Fitch, ayrıca kredi büyümesinin devam etmesi ile cari açığın artması dış borçlarda belirgin artışın da kredi notunu olumsuz etkileyeceğinin altı çizildi.Fitch açıklamasında, daha düşük ve istikrarlı enflasyon ve iç tasarrufları artıracak reformların ise kredi notunu yukarı yönlü destekleyeceğine işaret edildi.

PİYASALARDA GÖZLER MOODY'S'E ÇEVRİLDİ

Fitch'in erken gelen açıklamasını olumlu bulan piyasa oyuncuları, gözlerini Türkiye'nin kredi notunu 11 Nisan'da gözden geçirecek olan Moody's'e çevirdi. Piyasa oyuncuları, Fitch'in not değişikliğine gitmemesini, "Sürpriz olmadı; asıl önemli olan Moody’s'in yapacağı değerlendirme" diye karşıladılar. Moody's'in son not artışını yaklaşık bir yıl önce yapmış olması, not indirimi olasılığını düşürüyor. Analistlere göre, bu kadar sık bir şekilde not değişikliği, Moody's'in prestijini sarsabilir.
Buna karşılık, Moody's'in Türkiye notunu değiştirmeden, görünümünü "negatif"e düşürmesi büyük olasılık olarak görülüyor. Özellikle, geçten hafta Moody’s’in 10 Türk bankasının notunu düşürmesi, Türkiye'nin kredi notu görünümünün negatife düşürülmesi olasılığını yükseltiyor.

KREDİ DERECELENDİRME ŞİRKETLERİNİN NOTLARI

Fitch, Türkiye'nin notunu, Ocak 1994'den bu yana ilk kez notunu 'yatırım yapılabilir' seviyesine yükseltmiş, 2013 Mayıs ayında da diğer bir derecelendirme şirketi Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltmişti.
Moody’s’in Türkiye’nin notunu artırmasıyla, Türkiye 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan birden "yatırım yapılabilir" kredi notu almış oldu. Dünyanın en büyük derecelendirme şirketi Standard And Poors ise, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" düzeyin altında tutuyor.

Yorumlar