Türkiye'nin ilk yerli değerli taş merkezi açıldı

-Kuyumculara ve tüketicilere tüm dünyada geçerliliği olan mücevher ve taş sertifikası düzenleyecek olan Türkiye'nin ilk yerli değerli taş merkezi açıldı - İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler: - "Sadece laboratuvar hizmeti vermekle kalmayacağız. Türk markası olarak dünyanın çeşitli noktalarındaki değerli taş merkezlerinde ve borsalarında ofisler açarak büyümeyi hedefliyoruz" - "Türkiye'nin değerli taş potansiyelinin dünya piyasasında hak ettiği yere gelmesi için de çalışmalar yapacağız"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk yerli değerli taş merkezi açıldı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, "Sadece laboratuvar hizmeti vermekle kalmayacağız, Türk markası olarak dünyanın çeşitli noktalarındaki değerli taş merkezlerinde ve borsalarında ofisler açarak büyümeyi hedefliyoruz." dedi.

İşler, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen "Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi" projesi kapsamında kurulan "Gemoloji Laboratuvarı" açılış töreninde konuştu.

Türkiye Gemoloji Laboratuvarının (GLT) turistlere yapılan satışlarla birlikte yıllık 4 milyar doları aşan ihracat ve 250 bine yakın kişiye istihdam sağlayan mücevher sektörüne önemli katkı sağlayacağına inandığını belirten İşler, "Öncelikle sektörümüze verdiği bu önemli destek için İstanbul Kalkınma Ajansına ve değerli yöneticilerine çok teşekkür ederiz. Türk kuyumculuk sektörünün dünya piyasasında adından söz ettirmesi için Türkiye Gemoloji Laboratuvarının kurulması kritik bir öneme sahip. Pırlanta ve mücevher tüketicisine ülkemizde bugüne kadar uygulanmayan bir hizmeti vermeye başlıyoruz. Satın aldığı pırlanta ve mücevherle ilgili bir endişesi olan tüketiciler, gönül rahatlığıyla laboratuvarımıza gelerek danışabilir, mücevher ve taşlarına sertifika alabilir, gerçek değerini öğrenebilirler." diye konuştu.

GLY'yi bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden İşler, şunları kaydetti:

"Biz, sadece laboratuvar hizmeti vermekle kalmayacağız, Türk markası olarak dünyanın çeşitli noktalarındaki değerli taş merkezlerinde ve borsalarında ofisler açarak büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu fakat yeterince dünya piyasasında tanıtılamamış değerli ve yarı değerli taşlarının tanıtılması için uluslararası bağımsız gemoloji laboratuvarları ve enstitüleriyle gerçekleştireceğimiz uluslararası İstanbul gemoloji forumlarıyla Türkiye’nin değerli taş potansiyelinin dünya piyasasında hak ettiği yere gelmesi için de çalışmalar yapacağız.”


- GLT nasıl bir hizmet verecek?

Açılan merkezle, altın takıda koleksiyonlara imza atan ve son zamanlarda mücevherde de adını duyuran sektör, kalite ve markalaşmaya katkı sağlayacak sertifikasyon konusunda önemli bir adım atmış oldu. Bugüne kadar yabancı kökenli laboratuvarlarla sertifikasyon hizmeti alan Türk kuyumculuk sektörü, ilk yerli gemoloji laboratuvarına kavuştu.

Gemoloji laboratuvarında hem kuyumculara mücevher ve taşları için sertifika düzenlenecek hem de tüketicilerin satın aldığı mücevherlere sertifika verilecek. Gemoloji laboratuvarında, elmas (pırlanta), safir, zümrüt, yakut başta olmak üzere tüm renkli mücevher taşlarının sertifikalandırılması ve kimliklendirilmesi uluslararası standartlarda bilimsel ve analitik yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

Bağımsız ve kar amacı gütmeyen laboratuvarda tüm mücevher taşlarının sertifikalandırılma işlemi gemoloji alanında lisans veya yüksek lisans eğitimleri almış ve uluslararası gemoloji enstitüleri tarafından verilen akredite eğitimlerini tamamlamış deneyimli gemologlar tarafından verilecek.

En son teknolojiyle donatılmış laboratuvarda, doğal, sentetik ve taklit olan mücevher taşlarının tanımlanması ve sertifikasyonu olacak. Mücevher taşlarında uygulanan kimyasal ya da fiziksel yöntemlerle yapılan iyileştirme işlemleri analitik yöntemlerle tespit edilip mücevher sertifikası düzenlenecek.

Sertifika hizmeti dışında proje kapsamında sektör çalışanlarına ve kuyumculuk alanında eğitim gören öğrencilere bu eğitimler ücretsiz olarak veriliyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifika almaya hak kazanırken, değerli taşların tanımlanması konusunda da uzman olmaya hak kazanacak.

Laboratuvarın açılış törenine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, Türkiye Gemoloji Derneği Başkanı Mete Arıkan'ın yanı sıra sektörde çalışan bir çok kuyumcu katıldı.



Yorumlar