'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırması

- İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: - "İkinci 500'deki sanayiciler de binbir emekle oluşturdukları faaliyet karının büyük bir bölümünü finansman giderine harcamak zorunda kalıyor. Finansman giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 46,6 artması bunu açıkça göstermektedir" - "Sanayicimizin kullanmak zorunda olduğu finansmanın olumsuz kalitesi, İSO 500'de olduğu gibi burada da kendini gösteriyor" - "İSO İkinci 500'ün Ar-Ge ve teknoloji sonuçları gelecek için umut veriyor"

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırması

İSTANBUL (AA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO'nun ilk 500'ündeki gibi, İkinci 500'deki sanayicilerin de binbir emekle oluşturdukları faaliyet karının büyük bir bölümünü finansman giderine harcamak zorunda kaldığını, finansman giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 46,6 artmasının bunu açıkça gösterdiğini bildirdi.

Bahçıvan, "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İSO 500’e kıyasla daha KOBİ ölçekli olan şirketleri kapsayan İkinci 500’deki yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlerin brüt katma değer içindeki payının artmasının sevindirici olduğunu, 2014 yılında yüzde 4,3 olan yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler payının yüzde 6,6’ya çıkmasının gelecek adına iyimser olmalarını sağladığını kaydetti.

Bahçıvan, bu çerçevede şirketlerin Ar-Ge'ye verdikleri önemin artmakta olduğu sonucunun da vurgulanması gerektiğini belirterek, "Hem Ar-Ge yapan şirket sayısında hem de yapılan harcamalardaki istikrarlı artış, önümüzdeki yıllarda şirketlerimizdeki teknoloji yoğunluğunun artacağını göstermektedir. Özellikle uluslararası karşılaştırmalarda önemli bir gösterge olarak kabul edilen EBITDA (FAVÖK) verilerine baktığımızda, sanayicilerin son 2 yılda bu konuya ağırlık verdiğini ve ciddi bir başarı elde ettiklerine tanıklık ediyoruz." ifadelerini kullandı.


- "2015’te kısa vadeli mali borçlar yüzde 12,5 ile artmaya devam etti"


Erdal Bahçıvan, İSO İkinci 500'ün umut veren bir başka verisinin de şirketlerin net satışlara oranla faaliyet karlarının yüzde 8,5 ile son yılların en yüksek düzeyine ulaşması olduğunu vurgulayarak, sanayicinin 2014 yılında 6,2 milyar lira olan faaliyet karını yüzde 19,9'luk artışla 7,4 milyar liraya çıkarmayı başardığını belirtti.

Sanayicilerin esas faaliyetlerinden kazandıkları bu karın yüzde 51,1’ini finansman gideri olarak kullanmak zorunda kalmasının, üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğuna işaret eden Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Buradan çıkan sonuç, İSO 500 ile çok benzer. İkinci 500’deki sanayiciler de binbir emekle oluşturdukları faaliyet karının büyük bir bölümünü finansman giderine harcamak zorunda kalıyor. Finansman giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 46,6 artması bunu açıkça göstermektedir.

İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun finansman yapısıyla ilgili dikkat çeken bir başka veri de, mali borçların kompozisyonunda karşımıza çıkıyor. 2015’te kısa vadeli mali borçların yüzde 12,5 ile ciddi bir şekilde artmaya devam ettiğini ve kısa vadeli mali borçların toplam mali borçlara oranının yüzde 50’ye çıktığını görüyoruz. Bu durum KOBİ’lerimizin yatırımlar için uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman bulmakta zorlandığını ortaya koyuyor. Kısacası, sanayicimizin kullanmak zorunda olduğu finansmanın olumsuz kalitesi, İSO 500’de olduğu gibi burada da kendini gösteriyor."


- "Sanayimizin faaliyet karı ve rekabet gücü artıyor"


İSO Başkanı Bahçıvan, sanayicilerin Ar-Ge ve teknoloji faaliyetlerine odaklanarak faaliyet karlarını ve rekabet güçlerini artırmakta olduğunu belirterek, "İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu firmalarımız, daha uygun koşullar içinde hak ettikleri karlara ulaşabilirlerse Ar-Ge ve teknoloji alanında çok önemli sıçrama yapabileceklerini 2015 yılında göstermiş bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Firmaların kendi kontrolleri dışında karşı karşıya kaldıkları belirsizlik ve dalgalanmaların yarattığı ilave mali yükler nedeniyle arzu ettikleri veya hak ettikleri karlara ulaşamadığına dikkati çeken Bahçıvan, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

"Bu da yeterli iç kaynak yaratılmasını sınırlayarak Ar-Ge ve teknoloji faaliyetlerine aktarılacak kaynakları azaltmaktadır. Bu nedenle uygun koşulların sağlanması ve Ar-Ge desteklerinin orta ölçekli firmalarına yoğunlaştırılması büyük önem ve öncelik taşımalıdır. İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması, bu sonuçlarla birlikte aynı zamanda sanayimizin ihtiyaç duyduğu dönüşüm için taşıdıkları potansiyeli de ortaya koymaktadır. Ekonomimizin yeni yol haritaları oluşturulurken araştırmanın bu anlamda da değerlendirilmesi ve analiz edilmesi, yeni nesil sanayimizin oluşumuna önemli bir katkı sunacaktır."

Yorumlar