Türkiye'nin Filistin piyasasındaki varlığı

- Filistin, Türkiye'nin Filistin piyasasındaki ithalat hacmini artırmayı hedefliyor

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Filistin piyasasındaki varlığı

RAMALLAH (AA) - Filistin, İsrail ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin ülkedeki ithalat hacmini artırmayı hedefliyor.

Türkiye ile Filistin arasındaki karşılıklı ticareti güçlendirmeyi amaçlayan Türk-Filistin Koordinasyon Konseyi, bu amaçla Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Konseyin toplantısına Türkiye'den gıda endüstrisi, makine sanayi, giyim, tarım ve metal sanayi sektörlerinden temsilciler ile Filistinli işadamları katıldı.

Türk-Filistin Koordinasyon Konseyi'ndeki Filistin Delegasyonu Başkanı Üsame Amr, Filistin piyasasında ağırlıklı olarak var olan İsrail sanayi ürünleri yerine Türk sanayi ürünlerinin ithal edilmesinin, İsrail'e olan bağımlılıktan kurtulma konusunda atılmış büyük bir adım olacağını söyledi.

Amr, Türk-Filistin yıllık ticaret hacminin 800 milyon doları geçmediğini, bunun 700 milyonunun Türkiye'nin, 100 milyonun da Filistin'in ihraç ürünlerinden oluştuğunu kaydetti. Amr, Türkiye'nin, İsrail ve Çin'den sonra Filistin'in ithalat yaptığı ülkeler bazında 3. sırada yer aldığını aktardı.

Türk-Filistin Koordinasyon Konseyi Başkanı Cemaleddin Kerim, ise bazı Türk işadamlarının İsrail'in uygulamaları sonucu Filistin'e giriş konusunda sıkıntı yaşadığını, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın müdahalesi sonucu izin alabildiklerini kaydetti.

Kerim, Filistin'deki Türk ürünlerinin ithalat hacminin artırılmasının, iki ülke arasındaki iktisadi ve siyasi ilişkilerin bir sonucu olduğunu belirterek, Türkiye ile Filistin arasında engelsiz doğrudan dış ticaret olmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Filistin'deki Türk Ticaret Ateşeliği'nin verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 70'i İsrail üzerinden yapılıyor.

Yorumlar