Türkiye'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler

İTÜ Rektörü Mehmet Karaca'nın, kampüse cami planı ve 'İsterlerse sinagog da açarız' sözleri üzerine öğrenciler Budist tapınağı için imza kampanyası başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kampusta merkezi bir yere cami yapılacağını açıkladı. Karaca'nın 'Sadece cami değil, isterlerse sinagog da açarız' sözleri üstüne öğrenciler, Budist tapınağı yapılması talebiyle change.org'da bir kampanya başlattı. Kampanyaya dört günde 6 bini aşkın imza atılırken cami isteyenlere destek verenlerin sayısı, 9 ayda 1500'e ulaşmadı.

REKTÖRDEN YANKI UYANDIRAN SÖZLER

İTÜ'deki cami-tapınak tyükselişmasının geçmişi Karaca'nın göreve geldiği 2012 yılına kadar uzanıyor. Üniversitenin haber portalı itü24'te yer saha habere nazaran o devir rektör bu iddiayı yalanladı. İddia, Akit gazetesinin 20 Haziran 2014'te '20 bin İTÜ'lü cami istiyor' başlıklı haberiyle bir defa daha gündeme geldi. Rektör Karaca, itü24'ten Gökçe Sezgin, hasret Kahvecioğlu ile yaptığı söyleşide bu tyükselişmalara son yeri koldu.

YETERKİ TALEP GELSİN DEMİŞTİ

Karaca, 'Stratejik planın içerisinde kampusa cami yapılması bunun şeklinde bir proje mevcut mı?' sorusuna, 'Var tabii. Her çeşitli proje var. Sadece cami de değil; isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki dilek gelsin. İTÜ'ye yakışır, ne fazla fazla klasik ne de fazla fazla uygar bir cami olacak. Tam bir süre söyleyemem lakin bütün konuştuklarımız ilk rektörlük dönemim bitmeden öncesi için geçerli şeyler... İTÜ'ye yakışması için merkezi bir yerde güzel bir sembol de olması lazım' yanıtını verdi.

TAPINAKÇILAR ÇOĞUNLUKTA

İTÜ öğrencisi Zeynep Özkatip beş gün önce, 'Rektörümüz, arzu olursa her şeyi yapacağını beyan etmiş. Biz de Budist tapınağı istiyoruz' diyerek bir kampanya başlattı. Kampanyaya destek giderek artıyor. Kampustaki yurt, laboratuvar, yemek sorunlarının çözümü yerine cami yapılmasına reaksiyon belli eden öğrencilerin tepkileri şöyle:

'EN YAKIN TAPINAK 2000 KM ÖTEDE'

'Dini ihtiyaçlarımı yerine getiremiyorum en yakın Budist tapınağı 2000 km ötede kalıyor. Öğle tatillerinde gidip gelemiyorum. Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizmle birkaç yıldır ilgileniyorum. Dini vecibelerimi yerine getirebileceğim bir saha olsa fazla fazla iyi olurdu. Tipitaka ve Mahayana Sutraları'nı okuyabileceğim huzurlu bir saha istiyorum. Budistlerin ibadet hakkının devlet güvencesi altına alınmadığı bu günlerde üniversitenin yenilikçi ve laik bir adım atarak Budistlere özgürlük sunmasını istiyorum.'

İHTİYAÇ DEĞİL SEMBOL

İTÜ Kolektif'ten yapılan izahatda da cami yapılmasını isteyenlerin bir yıldır alamadığı desteği, mabet isteyenlerin birkaç günde sağladığına dikkat çekildi. Kolektif'in izahatsı şöyle:

CAMİİ TARTIŞMASI

'Her kampusta ve neredeyse her fakültede mescit varken acaba böyle bir cami ihtiyaçtan mı? Bu sorunun cevabını Karaca kendisi veriyor: Hayır gereksinim değil sembol. İTÜ'nün her kampusunda meslek atölyesi ya da laboratuvar yetersizliği var. Kapasite az bahanesinin arkasına sığınılarak öğrenciler yurttan atılıyor. Yemekhanede kuyruk alıp başını giderken her geçen gün nakit hırsıyla porsiyonlar küçültülüyor, yemekten böcek çıkıyor. Sosyal ve bilimsel faaliyetler engelleniyor. Ne teknokent ne cami. Öncelikli bulunan memleket olanaklarının artırılması, kâr misyonu gütmeyen talebe kantini açılması, laboratuvarların deneyim vasıta gereçlerinin eksiksiz temin edilmesidir.' (Kaynak:Cumhuriyet-itü24)

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar