"Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını istiyoruz"

- Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel: - "Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olması, insanlarımızın refahını ve gelir seviyesini artırmak en temel gayemiz" - DEİK Başkanı Vardan: - "Son 1,5 yılda üye sayımız yüzde 50'nin üzerinde arttı. Asıl amacımız Türk diasporası ve sesimizi duyurmak"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını istiyoruz"

NEW YORK (AA) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olması, insanların refahını ve gelir seviyesini arttırmanın en temel gayeleri olduğunu söyledi.

New York'ta düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Üyeleri Toplantısı'nda konuşan Şenel, "Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olması, insanlarımızın refahını ve gelir seviyesini artırmak en temel gayemiz. Bu gayeyi gerçekleştirirken de en önemli çalışma ve çözüm ortağımız iş alemi." diye konuştu.

Şenel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), çeşitli sivil toplum kuruluşları ve özellikle Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna (DEİK) işaret ederek, iş aleminin oluşturduğu organizasyonların önemini vurguladı.

DEİK'in, TBMM'de çıkarılan kanunla Ekonomi Bakanlığıyla ilişkilendirildiğini hatırlatan Şenel, yeni oluşan yapıyla kurulun geniş bir organizasyon halini aldığını ifade etti.

Şenel, uluslararası alandaki birçok ekonomik soruna rağmen Türkiye ekonomisinin en az seviyede etkilendiğine dikkati çekerek, geçen yıl bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 1,2 seviyesinde, toplam borç yükünün gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının da yüzde 33 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Şenel, yaklaşık 25 çeyrek boyunca düzenli büyüyen ekonomiye sahip Türkiye'nin, geçen yıl iki önemli genel seçimi geride bırakmasına rağmen, yüzde 4'lük büyüme başarısı elde ettiğine dikkati çekti.

Bu başarının, AB, Çin ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ciddi sarsıntılar geçirdiği dönemde yakalandığını dile getiren Şenel, "Türkiye'nin yönetimi ve iş aleminin gayreti, disiplini, özverisi ve çabası sayesinde bu başarı sağlandı. İhracatımız miktar bazında yüzde 2 civarında arttı." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Türkiye'nin ilk defa gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ini Ar-Ge'ye harcadığını anımsatan Şenel, bu oranın yüzde 3'e ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

Şenel, "Bugün gelişmiş ülkeler, yüzde 3'ün üzerinde Ar-Ge harcaması yapıyor. Bizim en önemli avantajımız ve sahip olduğumuz en önemli servetimiz beşeri sermayemiz, genç insanımız, eğitimli nüfusumuz." görüşünü paylaştı.

- DEİK Başkanı Vardan

DEİK Başkanı Ömer Vardan da dünyanın her tarafına yayılmış birçok Türk yatırımcı olduğuna işaret ederek, Afrika'nın ücra köşelerinde 9 bin kişiyi çalıştıran, Asya'nın kuzeyindeki steplerinde milyarlarca dolarlık yatırım yapan ve fabrikalar kurmuş Türk yatırımcılar bulunduğunu anlattı.

Vardan, DEİK'in 1986'da Türk iş adamlarının yurt dışına çıkması için kurulduğunu anımsatarak, "Bugün toplam 133 iş konseyimiz var. İş konseylerimiz vasıtasıyla temasta olduğumuz ülkeler ve ilgilendiğimiz sektörler bazında ticaret hacmimizin ve yatırımımızın artmasını istiyoruz ve ticaretin genel anlamda artmasına çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de ilk defa yapılan ve Türk girişimcilerin çeşitli ülkelerde yatırım yapmasında faydalı olacak yurt dışı yatırım endeksine dikkati çeken Vardan, Türkiye'nin yurt dışında yatırım yapması gereken gelişmiş ülkeler içinde ilk sırada ABD'nin, ikinci sırada da Çin'in geldiğini belirtti.

Vardan, şunları dile getirdi:

"Nasıl Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin dış ilişkilerinde kamu tarafını teşkil ediyorsa, biz de özel sektör tarafını temsil ediyoruz. Son 1,5 yılda üye sayımız yüzde 50'nin üzerinde arttı. Asıl amacımız Türk diasporası ve sesimizi duyurmak."

- DTİK Amerika Bölge Başkanı Er

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Bölge Başkanı Ömer Er de şu anda yurt dışında yaşayan yaklaşık 6 milyon Türk'ün 4,5 milyonunun Batı Avrupa'da, geri kalan 1,5 milyonunun da Amerika, Asya ve Avustralya coğrafyalarında bulunduğunu söyledi.

Şu anda diaspora olarak Türkiye'nin dünyada 10'uncu sırada bulunduğunu belirten Er, hedefin 3'üncü sıra olduğunu anlattı.

Er, "Bunun için yurt dışında yaşayan iş adamlarımız, sanatçılarımız ve sporcularımızın daha başarılı hale gelebilmesini ve sivil toplum kuruluşlarımızın daha aktif faaliyet gösterebilmeleri gibi noktalarda daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için de eş güdüm içinde çalışmamız gerektiğini biliyoruz." şeklinde konuştu.

ABD'nin çeşitli kentlerinden gelen Türk yatırımcıların farklı sektörlerde karşılaştıkları sorunları dile getirdikleri DTİK Amerika Üyeleri Toplantısı'nda, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da ABD'deki Türklerle her sektörde bir araya geldiklerini kaydederek, bu tür girişimlerin daha çok yapılacağına inandığını vurguladı.

Yorumlar