Türkiye'den dev projeye katılım!

Türkiye’nin desteklediği , Çin’in en az 40 milyar dolar vermeyi düşündüğü İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması projesi 65 ülkeye güzel imkanlar getirecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den dev projeye katılım!

Çin’in en az 40 milyar dolar vermeyi düşündüğü İpek Yolu’nun yeniden harekete geçirilmesine ilişkin düşünülen projenin, ekonomileri 21 trilyon dolara ulaşan hattın geçeceği 65 ülkede ‘’refah kuşağı’’ oluşturması öngörülüyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu projede  doğu-batı arasında köprü olması düşünülüyor.

Çin’in İpek Yolu’nun yeniden hareketlendirilmesine ilişkin yürütülen projede , uzmanlar Türkiye’nin katılması durumunda sağlayacak olumlu etkilerini değerlendirdi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, projeye en çok desteği sağlayan ve gelişmesinde en istekli olan ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu belirtti. Türkiye’nin doğu ve batı ulaşım rotasının yeniden hareketlendirilmesine önem verdiğini belirten Çolakoğlu, şunları söyledi: "Çin, 40 milyar dolardan fazla bir bütçe tahsis etmeyi taahhüt ederek yeni bir İpek Yolu inşa etmek istiyor. Yeni İpek Yolu projesi, Türkiye’yi Güney Asya pazarına daha rahat ulaşma fırsatı da sunuyor.’’

Bir başka açıklama ise Şanghay Üniversitesi öğretim görevlisi Altay Atlı’dan geldi.  Atlı, "Avrupa'ya doğru kara ve deniz hatlarının geliştirilmesi, bu yollardan ticaretin hız kazandırılması Çin için çok önemli"dedi.

TÜRKİYE'NİN YATIRIMLARI ARTACAK!

Altay Atlı, Türkiye’nin bu projeden olumlu yönde çok fayda sağlayabileceğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Çin'in, Türkiye’ye yatırımları artacaktır ancak bu belirli bir ölçüde olur. Türkiye’nin esas kazanımı, gelişmiş bir İpek Yolu projesi sayesinde kendisini gerçekten de batı ile doğu arasında bir köprü haline getirme şansını yakalaması. Türkiye bu projeyi iyi değerlendirirse ve proje de Türkiye’nin batı ve doğusunda, başka bir deyişle Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'da beklenen olumlu sonuçları vermeye başlarsa, gerçekten de bir 'köprü' haline gelebilir. Bunun da Türkiye ekonomisi için yatırım akışları, dış ticaret ve hatta enerji konusunda önemli açılımlar sağlayacağını öngörmek zor değil."

 

 

 

Yorumlar