Türkiye'deki 500 Yunan şirketi, siyasi krizden endişeli

Yunan basın-yayın organları, Türkiye’de patlak veren yolsuzluk ve rüşvet skandalı sonrası ortaya çıkan ani siyasi krizin ‘komşu ülke’de faaliyet gösteren 500 Yunan şirketinde 'büyük endişe'ye sebebiyet verdiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki 500 Yunan şirketi, siyasi krizden endişeli

Yunan basın-yayın organları, Türkiye’de patlak veren yolsuzluk ve rüşvet skandalı sonrası ortaya çıkan ani siyasi krizin ‘komşu ülke’de faaliyet gösteren 500 Yunan şirketinde 'büyük endişe'ye sebebiyet verdiğini yazdı. “Türk lirasının raydan çıkışı kaygıya neden oluyor” başlıklarını kullanan Yunan gazeteleri, “İstikrarsızlık, Türk ekonomisini çökertiyor” yorumunda bulundu.

Türkiye’de eski bakan, bakan çocukları, bürokrat ve işadamlarının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına her gün 2 tam sayfa ayıran Yunan gazeteleri, Türkiye’deki siyasi krizin sebep olduğu negatif ekonomik ortamın, Türkiye’de faaliyet gösteren 500 Yunan şirketini zor durumda bıraktığını yazdı. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Elefteros Tipos, Ethnos ve Ta Nea gazeteleri, Türkiye'deki gelişmelerin ülke ekonomisi ile Yunan şirketlerine olumsuz yansımalarını ele alan haberlere bugünkü sayılarında geniş yer verdi.

“YUNAN YATIRIMCI KARA KARA DÜŞÜNÜYOR”

Ülkenin en saygın siyasi-ekonomi ağırlıklı yayınlarıyla tanınan Kathimerini gazetesi, “Türk krizi, Yunan şirketlerini endişelendiriyor” başlığıyla ilk sayfadan verdiği haberinde, ‘Türkiye’deki gergin siyasi hava, özellikle bu ülkeye yönelik ihracat yapan Yunan şirketlerini kara kara düşündürüyor’ yorumunda bulundu. Gazete, Yunan şirketlerin komşu ülkedeki gelişmeleri yakından izlediklerini de belirtti.

Özellikle ihracat ağırlıklı Türkiye’de iş yapan 500 Yunan şirket yöneticisinin önde gelenleri ile konuşan Kathimerini, "Yunan şirketleri, komşu ülkede gelişen ani siyasi gelişmeler nedeniyle problem yaşıyor. En büyük sorun, Türk lirasının son 6 ayda Euro karşısında yüzde 25 değer kaybına uğraması. Bu da Yunan ürünlerinin daha pahalıya mal olmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Finansbank’ın sahibi olan Yunanistan Ulusal Bankası’nın (NBG) Türkiye’deki gelişmelerden ötürü endişeli olduğunu yazan Kathimerini, 2017 sonuna kadar Finansbank’ın yüzde 20 hissesini satmayı planlayan NBG’nin, yaşanan gelişmeler sebebiyle bunun tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda garanti veremediğini belirtti.

Yunanistan, 2012 yılı verilerine göre en büyük ihracatını Türkiye’ye yapıyor. Yunanistan, ağırlıklı olarak Türkiye’ye petrol ürünleri, meyve ve sebze, canlı hayvan, kimyasallar, deri, kozmetik, demir-çelik, yapı malzemeleri, tıbbi malzeme, ilaç, plastik ve yalıtım hammaddesi, elektronik ve ahşap malzeme ihraç ediyor.

YUNAN YATIRIMLARI 7 MİLYAR EURO

Yunanistan’ın Türkiye’deki yatırımları 7 milyar Euro’yu buluyor. Türkiye’de faaliyet yürüten 500 Yunan şirketi arasında NBG (Finansbank), Eurobank (Tekfenbank), Alpha Bank (Alternatifbank), Intralot, Girit Plastik, Trakya Plastik, Kleeman Hellas ve Alumil gibi önemli yatırımcılar yer alıyor.

Yunanistan-Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 3 milyar Euro’nun üzerinde seyrederken, bunun 1,11 milyar Euro’su Türkiye’den Yunanistan’a, 1, 83 milyar Euro’su ise Yunanistan’dan Türkiye’ye gerçekleşiyor. 2 bin Yunan ticaret şirketi ise Türkiye ile ithalat-ihracat işi yapıyor.

“DAHA FAZLA MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN’A KARŞI”

Gazeteler, Erdoğan’ın yaptığı geniş çaplı kabine revizyonuna rağmen, yabancı yatırımcının iki yıldan bu yana ellerindeki hisseleri daha hızlı bir şekilde elden çıkartarak ülkeden ayrıldığının altını çizdi. Haberlerde, “Türk lirasının raydan çıkışı kaygıya neden oluyor” başlıkları kullanıldı.

“Erdoğan'ın siyasi açıdan hayatta kalma mücadelesi” verdiğini savunan gazeteler, “Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'deki tüm gelişmelerin sorumlusu Tayyip Erdoğan'ın artık siyasi açıdan hayatta kalmak için mücadele vermesi gerekiyor. Erdoğan hükümetinde yoğun bir kaygı hakim çünkü gün geçtikçe daha fazla milletvekili başbakana karşı çıkıyor.” yorumunda bulundu. CİHAN

Yorumlar