Türkiye'de yumurtanın fiyatını belirleyen Afyon, ihracatta da lider

Türkiye’de yumurta fiyatını belirleyen Afyonkarahisarlı üreticiler, kurdukları son sistem tesisler sayesinde ürettikleri yumurtaları el değmeden paketleyerek dünya ülkelerine de pazarlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de yumurtanın fiyatını belirleyen Afyon, ihracatta da lider

Türkiye’de yumurta fiyatını belirleyen Afyonkarahisarlı üreticiler, kurdukları son sistem tesisler sayesinde ürettikleri yumurtaları el değmeden paketleyerek dünya ülkelerine de pazarlıyor. Geçen yıl 97 milyon dolarlık yumurta ihracatının yapıldığı Afyonkarahisar'da 25 yumurta üreticisinin bir araya gelerek kurduğu Afyon Yumurta, 37 milyon dolarlık ihracat yaparak önemli bir başarıya imza attı.

Afyon’da yılda 100 bin tonun üzerinde yumurta üretiliyor. Üretimin önemli bir kısmı yurt dışına gönderiliyor. Eskiden ferdi olarak çalışan ve pazarda ayakta kalma mücadelesi veren firmalar 2005 yılından itibaren bir araya gelerek sektörde güç birliği yapmaya başladı. 25 yumurta üreticisinin 6 yıl önce bir araya gelerek kurduğu Afyon Yumurta, sektörde en fazla ihracat yapan firma olmayı başardı. Afyon Yumurta, teknolojiyi de yakından takip ederek fabrikasına kurduğu otomasyon sistemiyle yumurtaları el değmeden paketlere yerleştiriliyor. Bunun dışında yine günlük üretilen yumurtalar Hollanda’dan ithal edilen tasnifleme makineleriyle standart kontrolünden geçiliyor. Gramajı uymayan, kirli ve kırıklık olanlar ayrılıyor. Afyon Yumurta A.Ş Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Libya, Dubai, Suriye, Ürdün ve bir Afrika ülkesi olan Angolaya ihracat yapıyor. Şirket, 2012 yılı sonu verilerine göre 37 milyon dolar ihracat yaptı.

Afyon Yumurta A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Evrenkaya, şirketin 7 bin 500 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 15 bin metrekare arazi üzerinde 14 idari personel 118 çalışan işçisiyle faaliyetini sürdürdüğünü söyledi. Evrenkaya, şirketin ihracatının yanı sıra ulusal market zincirlerinde halkın damak tadına hitap ettiğini, iç piyasa sektöründe aranan ve tercih edilen marka olmayı kendine hedef edindiğini dile getirdi. Evrenkaya, “Günün arz ve talepleri doğrultunda doğal bir protein ürünü olan yumurtayı Türk Gıda Kodeksine uygun hijyen ve kalitede kontrol çerçevesinde paketleyerek günlük sevkiyatımızla tüketicilerimizin sofralarına ulaştırmaktayız.” dedi.

Hisar Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Pekin de, Afyonkarahisar'ın Türkiye yumurta borsanını belirlediğini belirterek, 2012 yılında ülke genelinde 351 milyon dolarlık ihracatın 91 milyon dolarını Afyonlu yumurtacıların yaptığını söyledi.


CİHAN

Yorumlar