Türkiye’de ilk olan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, kapasitesini üç katına çıkarıyor

Türkiye’de alanında bir ilk olan Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, kapasitesini üç katına çıkarıyor. Bursa’nın doğusundaki Kestel ve Gürsu’da yer alan konutlar ve endüstriyel tesislerin atık sularının arıtılması için kurulan ve...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de ilk olan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, kapasitesini üç katına çıkarıyor

Türkiye’de alanında bir ilk olan Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, kapasitesini üç katına çıkarıyor. Bursa’nın doğusundaki Kestel ve Gürsu’da yer alan konutlar ve endüstriyel tesislerin atık sularının arıtılması için kurulan ve bugüne kadar arıtma projeleri arasında örnek gösterilen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi bu yönüyle bir ilke de imza attı.

Bölgedeki aşırı nüfus ve sanayi artışı gibi faktörleri göz önüne alan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi yönetimi, 8 milyon 900 bin dolarlık yeni ihale bedeli ile mevcut kapasitesinin yaklaşık üç katına çıkarılması için harekete geçti. Tesis yönetimi, arıtmada Türkiye’de bu kapasite de ilk olacak patentli mikroflotasyon sisteminin yapılması için yatırım kararı aldı. Kapasite artırım sözleşmesi Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) idari binasında düzenlenen törenle imzalandı. Sözleşmeye Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı da olan Vali Münir Karaloğlu ile BTSO Başkanı ve Yeşil Çevre Arıtma Tesis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay ve ihaleyi alan Arbiogaz Çevre Teknolojileri Şirketi müteahhidi Mehmet İzolluoğlu imza koydu.

Yeni yatırımla ilgili bilgi veren Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, projenin gerekçesini şu sözlerle anlattı: “Bölgemizde bulunan Gürsu ve Kestel ilçelerinin nüfusu beklentilerin üzerinde artarak 120 bin kişiye ulaştı. Yerel yönetimlerin yeni planladıkları toplu konut projeleri ile teknik üniversitenin sorumluluk alanımızda kurulacak olması, ortağımız olan sanayi işletmelerinin kapasite artışları ve su kirliliği ile kontrol yönetmeliği, arıtma tesisi kapasitemizin artırılmasını gerekli kılmıştır.”

KAPASİTE 52 BİNDEN 150 BİN METREKÜPE ÇIKTI

Arıtma tesisinin mevcut haliyle günlük 52 bin 500 metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip olduğunu bildiren Aydın, yapılan yeni yatırımla ilk etapta kapasitenin günlük 100 bin metreküpe çıkarılacağını bildirdi. Mehmet Aydın, ikinci aşamada ise atık su arıtma tesisinin kapasitenin ihtiyaç olduğunda 150 bin metreküpe kadar çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.

BTSO Başkanı ve Yeşil Çevre Arıtma Tesis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay ise Türkiye’ye örnek ve rol model olan bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Bu proje ile kamunun ve özel sektörün iç içe olduğu, hem evsel atıkları, hem de endüstriyel atıkların bertaraf edildiği bir tesisi hayata geçirdik. Biz bunu da sanayiciler olarak sizlerle yaptık.” dedi.

'TARIM ALANINA SANAYİ PARSELİ AÇAN BAŞKANIN BAŞI BELAYA GİRER'

Vali Münir Karaloğlu da Yeşil Çevre Arıtma Tesisinin önemine dikkat çekerek, “Bursa’da çevre konusunda artık denizin bittiğini herkesin bilmesi lazım. Artık çevre konusunda Bursa’nın tahammül edebileceği sınır bitmiştir. Tolerans sıfırdır Bursa’da, o noktadayız.” dedi.

Belediyelerin de ıslah organize sanayi bölgeleri dışındaki yerlerde sanayi ruhsatı vermemelerini isteyen Vali Karaloğlu, en büyük kirleticilerin organize bölgesi dışındaki sanayicilerden geldiğinin altını çizdi. Karaloğlu, şöyle konuştu: “Belediye başkanlarımız iyi duysun, ıslah organize olmuş bölgelerin dışına da Allah rızası için ruhsat vermeyin. Artık Bursa’da organize sanayilerin dışında yeni sanayi parseli açmayın. Kentin ihtiyacı var mı? Var, o zaman yeni organize sanayileri ihdas edelim, onun için emek sarf edelim. Bu kent üretecek, bu kent sanayi kenti devam edecek. O zaman yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyaç varsa oturalım, tarım alanları dışında yeni organize sanayi bölgeleri ihdas edelim. Ama tarım alanları üzerine ferdi sanayi parseli artık hiç kimse vermesin arkadaşlar, verirseniz başınız da belaya girer haberiniz olsun. Bunu bir tehdit olarak algılamayın ama artık o noktadayız.”

Vali Münir Karaloğlu, ardından ihaleyi alan Arbiogaz Çevre Teknolojileri şirketi müteahhiti Mehmet İzolluoğlu’nu yanına çağırarak tesisin ne kadar sürede bitirileceğini sordu. “18 ay” cevabını alınca, “Mehmet Bey Van’da büyük bir deprem oldu, 12 ayda bu devlet 25 bin konut üretti. Sen bir arıtma tesisini 18 ayda yapacağım dersen olmaz.” şeklinde karşılık verdi. Bunun üzerine Mehmet İzolluoğlu kontrat süresinin 18 ay olmasına rağmen hedeflerinin 12 ayda tesisi bitirmek olduğunu söyledi. Ardından tesisin yeni ilave yatırımının sözleşmesi imzalandı. Sözleşme imzalamanın ardından genel kurul yapıldı. CİHAN

Yorumlar