'Türkiye'de GSMH’nin teknolojiye dönüşümü Doğu Avrupa'nın altında'

IBM Türk Ankara Bölge Temsilcisi Onur Buçukoğlu, bilişim sektöründe Türkiye’de büyük projelerde çalışabilecek firma sayısının yeterli olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye'de GSMH’nin teknolojiye dönüşümü Doğu Avrupa'nın altında'

IBM Türk Ankara Bölge Temsilcisi Onur Buçukoğlu, bilişim sektöründe Türkiye’de büyük projelerde çalışabilecek firma sayısının yeterli olmadığını söyledi. Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH)’nın teknolojiye dönüşümünün birçok Doğu Avrupa ülkesinin dahi altında olduğunu ifade eden Buçukoğlu, "Ciddi anlamda altında. Yüzde 3-4’ler mertebesinde. Dolayısıyla, bilgi ve teknolojiyi taşraya doğru arttırıyor olmamız lazım. Şehirlerdeki insanların talepleri değişti. Ve artmaya da devam edecek." dedi.

Buçukoğlu, düzenlediği basın toplantısında 2015’te 1 trilyonun üzerinde birbirine bağlı aygıtlar olacağını söyledi. Bu aygıtların, insan hayatında bir takım alışkanlıkları yerleştirdiğini ifade eden Buçukoğlu, "Bunun getirdiği zorluklar yönetimsel anlamda son derece ürkütücü. Cihazların birbiri ile bağlanmasından doğan güvenlik açıklarını yönetmek özellikle, bilgi işlem yöneticileri açısından önem arz etmekte." diye konuştu. Buçukoğlu, sosyal medyada muazzam bir veri akışının olduğunu da dile getirdi. Bununla birlikte inanılmaz bir süratin olduğunu verilerin de arttığına dikkat çeken Buçukoğlu, "Verinin büyüklüğü, verinin düzenli bir ortamda bulunmaması, çeşitli formatlarda bulunması ve çok hızlı bir şekilde yayılmasının zorluğundan bahsediyoruz. Veri ürüten aygıt sayısı arttı. Verileni anlamlı hale getirilmesinin zorluğu arttı. Bu ilerleyen günlerde daha da artacak." ifadelerini kullandı. Buçukoğlu, son 10 yılda insanların hayatına giren sensörlerin, hayatı daha da kolaylaştırdığına dikkati çekerek, "2015'te 1 trilyonun üzerinde birbirine bağımlı aygıt olacak. Bu cihazların entegre olmasından dolayı ortaya çıkan olası güvenlik açıklarını yönetmek de son derece önemli. IBM'in de bu konularda önemli çalışmaları var." bilgisini verdi.

Buçukoğlu, siber güvenlik konusuna da değindi. IBM'in bir inovasyon firması olduğunu ve yılda 6-6,5 milyar dolar civarında Ar-Ge bütçesi bulunduğunu belirten Buçukoğlu, bunun da yıllık cirosunun yüzde 6-6,5'ine denk geldiğini belirtti.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Buçukoğlu, IBM'in Türkiye'deki yatırımlarının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"Firma olarak bakıldığında biz yatırımlarımızı haftalık, aylık ya da yıllık düzeyde planlamayız. Belli bir konjonktür ve belli bir perspektifte, ülkenin geçmişten gelen ekonomik, politik verilerini dikkate alıp 5, 10 hatta 20 yıllık perspektife bakarak dikkate alırız. O doğrultuda bakıldığında da Türkiye'de hangi perspektiften bakarsak bakalım, yılların getirdiği belli bir istikrar söz konusu. IBM, Türkiye'deki yatırımlarına devam edecek. Biz daha uzun vadeli bakarız, 1 haftalık, 1 aylık gelişmeler, bizim ülkelere bakış açımızı değiştirmez. IBM, Türkiye'nin uzun vadedeki geleceğine yatırım yapmaya devam edecek."

IBM’in siber güvenlik uzmanı Nurettin Erginöz de Türkiye’nin güvenlikte geldiği nokta ile ilgili değerlendirmede bulundu. Siber güvenlik ile ilgili mevcut yasaların çıktığını hatırlatan Erginöz, Türkiye’nin 5 yıl öncesine göre bugün çok iyi bir konumda olduğunu söyledi. Bu iyileştirmenin her gün devam ettiğini ifade eden Nurettin Erginöz, "Var olan standartları yakalayıp kendi standartlarımızla, kendi standartlarımızla birleştirerek daha iyi bir duruma gelebiliriz." yorumunu yaptı.
CİHAN

Yorumlar