Türkiye’de 40 bin aile geçimini arıcılıktan sağlıyor

Türkiye’de yaklaşık 40 bin aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, bal arısı yetiştiriciliğinin her geçen gün önem kazandığını belirtirken, köylerden kentlere göçü önlemede arıcılığın alternatif üretim se.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de 40 bin aile geçimini arıcılıktan sağlıyor

Türkiye’de yaklaşık 40 bin aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, bal arısı yetiştiriciliğinin her geçen gün önem kazandığını belirtirken, köylerden kentlere göçü önlemede arıcılığın alternatif üretim sektörü olduğunu söyledi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2014 yılı içinde yapılması planlanan ve toplamda 700 kursiyere ulaşmayı hedefleyen 15 arı yetiştiriciliği kursunun 4’üncüsü tamamlandı. İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen sertifika dağıtım töreninde kursa katılan 82 kursiyer sertifikalarını aldı.

Törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, bal arılarının insan sağlığına sunduğu balın propolis, polen, arı sütü gibi çok değerli ürünleri üretirken, dünyada başka bir canlının ihtiyacı olan herhangi bir kaynağı tüketmediğini söyledi. Arıların bal yaparken doğada heder olup giden kaynakları üretime kazandırdığını belirten Çelik, bitkilerden ürün elde etmenin temel unsurlarından birinin de çiçeklerdeki tozlaşma (dölleme) olduğunu kaydetti. Ömer Çelik, polinasyon denen tozlaşmanın en önemli kaynağının bal arıları olduğunu söyledi.

'40 BİN AİLE ARICILIKTAN EKMEK YİYOR'

Türkiye’de yaklaşık 40 bin ailenin arıcılıkla geçimini sağladığına dikkat çeken İl Müdürü Ömer Çelik, şunları söyledi: “Bal arısı yetiştiriciliği her geçen gün daha da önem kazanıyor. Köylerden kentlere doğru geçim sıkıntısı dolayısı ile yaşanan göçün önlenmesinde alternatif üretim sektörü olarak sosyal bir görev üstleniyor. Milli ekonomimize de gerek ürünleri ile gerekse de polinasyon dolayısı ile önemli derecede katkı sağlıyor. Her üretim sektöründe olduğu gibi arıcılıkta da bilgi ve tecrübe olması gereken ön şarttır.”

BURSA 150 BİN KOVANA BAKABİLECEK KAPASİTEYE SAHİP

Bursa’nın arıların yararlanarak ürüne dönüştürebilecekleri çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Çelik, Bursa florasının iyi bir yerleştirme planı uygulandığında 150 bin arılı kovana bakabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Her yıl il merkezi ve ilçelerde düzenlenen arı yetiştiriciliği kursları ile Bursa’ya yeni arıcılar kazandırmanın amaçlandığını ifade eden Ömer Çelik, arıcılık tecrübesi olan yetiştiriciler için de daha ileri seviyeli ve uygulama ağırlıklı kurslar açarak daha bol ve kaliteli ürünler alabilmelerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Bursa’da bin civarında arıcı ve 67 bin civarında kovan bulunduğunu anlatan il Müdürü Ömer Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: “İlimiz arıcılarının yüzde 90’ı kayıt altındadır. Yıllık bal üretimimiz 950-1000 ton civarında. 2013 yılında başvuru yapan 546 üreticiye 356 bin 384 lira destekleme ödemesi yapıldı. Ayrıca birçok arıcı her yıl yüzde 50 alet ekipman desteklerinden yararlanıyor.” CİHAN

Yorumlar