Türkiye ve Belçika arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Belçika Başbakan Yardımcısı, Sosyal İşler ve Kamu Sağlığı Bakanı Laurette Onkelınx ile bakanlıkta bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ve Belçika arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Belçika Başbakan Yardımcısı, Sosyal İşler ve Kamu Sağlığı Bakanı Laurette Onkelınx ile bakanlıkta bir araya geldi. Çelik ve Onkelinx iki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması imzaladı.

Faruk Çelik, Türkiye ve Belçika arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması'na yönelik bugün imzalanacak anlaşmanın aslında Belçika ile imzaladıkları en eski anlaşmalardan biri olduğunu söyledi. Çelik, "Bugüne kadar sorunsuz bir şekilde bu anlaşma ile gelindi ve gelişen şartlar yapılan mevzuat değişiklikleri neticesinde bazı yenilenmelere ihtiyaç duyuldu. Bu anlaşma ile Belçika’da yaşayan ve sigortalı olarak çalışan veya emekli olanlar ile bunların eş ve çocuklarının Türkiye’de iken sağlık hizmetlerinden yararlanma süreleri kesintisiz olarak 45 günden 90 güne çıkarılmaktadır. Bugüne kadar sadece SSK’lıların yararlandığı sosyal güvenlik anlaşmasının kapsamı kamu çalışanları ve bağımsız çalışanları da kapsayacak şekilde genişletiliyor ve Belçika’da çalışan vatandaşlarımızın Türkiye’de yaşayan çocuklarına ödenen çocuk parası miktarı da bu anlaşma ile yükseltiliyor." diye konuştu. Çelik, bu anlaşmanın her iki ülke için hayırlı olmasını temenni ederek Belçika’da 25 Mayıs’ta yapılacak olan seçimler için Laurette Onkelınx'e başarılar diledi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çelik, ‘DİSK, KESK gibi sendikalar ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı Taksim’de yapma kararı aldı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yıl için hükümet 1 Mayıs’da Taksim’i kutlamalara açmayı düşünüyor mu?' sorusuna, "1 Mayıs biliyorsunuz emek ve dayanışma günü olarak işçilerin bayram günü olarak tatil günü ilan edildi olarak hükümetimiz tarafından. Daha önceleri 1 Mayıs emekçiler için yasaklı bir gündü. Bu yasağı ortadan kaldırdık ve emek ve dayanışma günü olarak ilan ettik.1 Mayıs için Taksim önem arz ediyor. Neden dolayı, 1977’deki müessir yaşanan olaylardan dolayı eğer amaç 1977’de hayatlarını Taksim meydanında kaybedenleri anmak ise, eğer amaç 1 Mayıs’ta mesaj vermek ve 1 Mayıs’ı emek adına kutlamak ise bunlarla ilgili bir sorun yok." şeklinde karşılık verdi. Bakan Çelik Türkiye’de miting ve gösteri alanlarının belli olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Yani gidip Taksim’de 1977’de yaşanan olaylardan dolayı çelenk bırakıp orada belli bir sayıda insan anma yapabilir. Ama Türkiye’de miting ve gösteri alanları belli, gösteri ve mitingi dilediğiniz alanda yapabilirsiniz. Artık bu emeğin dayanışma günü olarak ilan edildiğine göre, asıl olan 1 Mayıs’ta emeğin karşı karşıya bulunduğu sorunları dile getirmek olmalıdır. Emeğin sorunlarını dile getirmek değil, yer konusunda veya başka ideolojik çatışmalarla 1 Mayıs’ı halen eski anlayışlarla gündeme getirmek son derece yanlıştır inancı içerisindeyim. Geliniz orada çelenginizi bırakınız 1977 olaylarını anınız ama mitinginizi de nerede yapacaksanız, Türkiye’nin dört bir yanında 81 ilin de geçtiğimiz yıl bu etkinlikler yapıldı. Şu anda da buna niyetleniyoruz ama müsaade edin de nerede bu gösterilerin toplumsal büyük gösterilerin yapılacağı konusunda bazı belirlenen yerlerde bunları gerçekleştirelim. Umarım sendikalar ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı gerçekten emeğin hak arama günü olarak kutlarlar ve emeğin sorunlarını dile getirmeye yoğunlaşırlar. Aksi takdirde diğer olumsuz bakış açılarını nelere mal olduğunu dünden bugüne hepimiz biliyoruz."
CİHAN

Yorumlar