'Türkiye üretilen sebze ve meyvenin 20 milyar liralık bölümü çöpe gidiyor'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin 20 milyar liralık kısmının çöpe gittiğini, 30 milyarlık bölümünün ise kayıt dışı olduğunu söyledi. Hal Kayıt Sistemi'nin tanıtım toplantısı Antalya'da...

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye üretilen sebze ve meyvenin 20 milyar liralık bölümü çöpe gidiyor'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin 20 milyar liralık kısmının çöpe gittiğini, 30 milyarlık bölümünün ise kayıt dışı olduğunu söyledi.

Hal Kayıt Sistemi'nin tanıtım toplantısı Antalya'da yapıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Rixos Downtown Otel'de düzenlediği toplantıda konuşan Bakan Hayati Yazıcı, sebze ve meyvenin 77 milyonu ilgilendiren bir sektör olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye'de 28 milyon ton sebze, 19 milyon ton da meyve üretildiğini ifade eden Bakan Yazıcı, toplam üretimin 47 milyon ton olduğunu belirtti. Bunu parasal karşılığının 75-80 milyar lira olduğu bilgisini paylaşan Bakan Yazıcı, ancak ambalaj ve nakliye sebebiyle yüzde 25'ine tekabül eden 20 milyar liralık kısmının tüketiciye ulaşamadan çöpe gittiğinin altını çizdi. Türkiye ekonomisinin önemli sorunları arasında yer alan kayıt dışılığın burada da karşılarına çıktığına işaret eden Yazıcı, "2013'te 950 milyon TL ithalat, 7 milyar TL dolayında ihracatımız var. İhracatımızı çıkardığımızda, sanayinin kullandığı meyve sebzeyi de bir yana bıraktığımızda geriye kalanın yüzde 70'i kayıt dışı. Bunun da parasal değeri 30 milyar TL. 20 milyar çöpe giden, 30 milyar kayıt dışı toplam 50 milyarlık bir değer var ortada. Bu kanunla, bu projeyle zayi olan ve kayıt dışı bulunan bu değeri ekonomiye, tüketiciye kazandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

CEZASI 6 BİN LİRA

Hal Kanunu ile birlikte Hal Kayıt Sistemi başarıyla uygulandığında üreticinin ve tüketicinin kazançlı çıkacağını savunan Bakan Yazıcı, geçmişte olduğu gibi üreticinin ürününü kamyonlarla çöpe dökmeyeceğini söyledi. Tüketicinin satış yerlerinde Ayaş domatesi, Finike portakalı, Anamur muzu diye kandırılamayacağını anlatan Yazıcısı, ürün künyesi bulundurmamanın ya da künyede yanlış bilgiye yer vermenin cezasının 6 bin liradan başlayacağının altını çizdi.

ÇÖPE GİDEN ÜRÜN İÇİN YENİ FORMÜL

Sebze ve meyveyi çöpe dökülmekten kurtaracak ambalajlama ve nakliye standartlarıyla ilgili yeni bir çalışma içinde olduklarını anlatan Bakan Yazıcı şöyle konuştu: "Elbette ki Hal Kayıt Sistemi ambalaj kısmını sağlamıyor ama o alana ilişkin de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ürün standardına ilişkin alanın çalışması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza ait olmakla birlikte yaptığımız müzakerelerle, o alana ilişkin de düzenleyici görev ifa edecek bir icraat içinde yapacağımız protokolle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gireceğiz. Müzakereleri tamamladık, mutabakat sağladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir protokol imzalayacağız. Meyve ve sebzeye ilişkin standart belirleme işlemini de bakanlığımız yürütecektir."

AVM YASASI YIL SONUNA

Bakan Yazıcı, ayrıca kamuoyunda AVM yasası olarak bilinen perakende ticareti düzenleyecek kanun tasarısının ise bu yıl sonuna kadar yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

GAZETECİLERE AYRIM

Öte yandan toplantı öncesinde ilginç bir gelişme yaşandı. Bakanlık çalışanları gazeteciler arasında ayrım uyguladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın başka bir salonda düzenlediği basın toplantısına Antalya'da görev yapan gazeteciler alınmadı. Olay şöyle gelişti: Hali Kayıt Sistemi tanıtım toplantısını takip için otele giden gazeteciler bakanın ayrı bir salonda basın toplantısı düzenlediğini öğrendi. Görevliler eşliğinde basın toplantısının yapıldığı salona inen Antalyalı gazeteciler burada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanlarının engellemesi ile karşılaştı. Bakanlık çalışanları basın toplantısının sadece Ankara'dan, bakanlık kanalıyla gelen, 19 gazeteciye açık olduğunu belirterek, Antalya'da görev yapan gazetecilerin toplantıyı takip etmesini engelledi. Bu duruma tepki gösteren gazetecilere bakanlık müşavirlerinden Adem Kadam, niçin alınmadıklarını izaha çalıştı. Kadam'ın, toplantının dün için Ankara'da planlandığını, ancak Bakan Yazıcı'nın programı nedeniyle Antalya'da yapıldığını, zaten basın toplantısını takip eden gazetecilerin de haberlerini iki gün sonra cuma günü servis edeceklerini söylediği öğrenildi.

CİHAN

Yorumlar