Türkiye Tohumcular Birliği: Çiftçilerimizin hizmetindeyiz

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, ''Ürettiğimiz kaliteli ve sertifikalı tohumluklarla çiftçilerimizin hizmetindeyiz.'' dedi. 14 Mayıs Dünya...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Tohumcular Birliği: Çiftçilerimizin hizmetindeyiz

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, ''Ürettiğimiz kaliteli ve sertifikalı tohumluklarla çiftçilerimizin hizmetindeyiz.'' dedi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Yıldıray Gençer, insan yaşamının sürdürülebilmesi için gerekli olan tarımsal üretimin en önemli girdisi olarak, doğrudan ürün kalitesini etkileyen tohumluğun, sadece gelişmekte olan değil gelişmiş ülkelerin de öncelikli gündemlerini oluşturduğunu ifade etti.

Gençer, çiftçilerin üretim aşamasında karşılaştıkları her türlü zorluğa rağmen mesleklerini büyük bir özveriyle sürdürdüklerini, bu süreçte emeklerinin karşılığını almaları için ilgili her kesimin çiftçilere destek olması gerektiğini belirtti. Açıklamasını, ''Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri gibi her an karşımızda olan ve giderek daha da artan tehditler düşünüldüğünde, çiftçilerimizin çabalarına ne kadar muhtaç olduğumuz gerçeği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.'' şeklinde sürdüren Gençer, şöyle dedi:

''Kısa adı IFAP olan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu, 1984 yılında Hindistan‘da yapılan genel kurulunda, bir günün Dünyada Çiftçiler Günü olarak seçilmesine ve tüm üye ülkelerde kutlanmasına karar vermiştir. Bu günde gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetlerle dünyanın her yerinde tarımsal üretim yaparak, insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda üretimini gerçekleştiren çiftçilerimizin toplum için taşıdığı önemin ortaya konulması ve tarımın dolayısı ile çiftçilik mesleğinin sorunlarına kamuoyunun dikkatlerinin çekilmesi hedeflenmiştir.''

“ÇİFTÇİLER HAKKINDA GÜZEL SÖZLER ANLAMLI ANCAK YETERLİ DEĞİL”

Çiftçilerin, bu günde anılmalarının, ilgili her kesimin çiftçiler hakkında güzel sözler söylemelerinin anlamlı olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Gençer, “Çiftçilerle doğrudan ilgili olan bitki ıslahçıları, tohum yetiştiricileri, sanayicileri, dağıtıcıları ve fide, fidan, süs bitkileri üreticileri olarak, onların ihtiyaçları olan kaliteli ve sertifikalı bitkisel üretim materyallerini üretmek ve en uygun fiyatlarla ve zamanında kendilerinin kullanımına sunmak için her türlü gayreti gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKTOB ve TSÜAB Başkanı Gençer, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Tohumculuğumuz oldukça eskilere uzanmasına rağmen gerçek anlamdaki gelişmeler 1980’li yıllarda başlamıştır. Bu kısa zamanda, tohumculukta gelişmiş ülkelerin 100 yıllık, 150 yıllık bir süreçte ulaştıkları düzeylere yakın bir noktaya gelinmiştir. Ülkemiz halihazırda, 750 bin tonluk bir sertifikalı tohumluk üretimi ve bir milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile dünya sıralamasında baş aktörler arasına girmeyi başarmıştır. Bu artış hızı ile devam edersek 3 yıl içinde 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi hedefine ulaşacağız. Türkiye, 70 ülkeye tohumluk ihraç eder hale gelmiş ve miktar olarak tohumluk ihracatımız ithalatımızı geçmiştir. Türkiye, tohumculukta dünyada ilk 10 ülke arasındadır, hedefimiz ilk 3'e girmektir.''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklerini de arkasına alan tohumculuk sektörünün bu başarısında, sertifikalı tohumlukların üretimi ve kullanımı bağlamında çiftçilerin de çok büyük katkıları olduğunu kaydeden Yıldıray Gençer, açıklamasını, ''Bu vesileyle, çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı ve bereketli günler diliyorum.'' şeklinde tamamladı.

CİHAN

Yorumlar