Türkiye tarım, İran ise sanayi ürünlerinde tarife indirimi yapacak

Ekonomi Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde Tahran’a gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan, Türkiye ile İran arasındaki 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında, Türkiye.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye tarım, İran ise sanayi ürünlerinde tarife indirimi yapacak

Ekonomi Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde Tahran’a gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan, Türkiye ile İran arasındaki 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında, Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi vermesi ve buna karşılık İran’ın ise bazı sanayi ürünlerinde Türkiye’ye tarife indirimi sağlamasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Açıklamada, anlaşmanın iki ülke başbakanları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh tarafından imzalandığı belirtildi. Verilen bilgilere göre İran’ın, 'Tercihli Ticaret Anlaşması' ile Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demir dışı metaller, buzdolabı, bulaşık makinaları gibi beyaz eşya ürünleri, klimalar ve elektrik-elektronik ürünleri gibi bir çok ürün yer alıyor. Söz konusu ürünlerde 2012 yılında Türkiye’nin dünyaya ihracatı 38,9 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Bu meblağ, Türkiye’nin aynı yıl gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 25,5’ine tekabül ediyor.

Ayrıca, Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında, İran’ın Türkiye’ye tarife indirimi yapmayı kabul ettiği sanayi ürününlerinde, 2012 yılında Türkiye’nin İran’a ihracatı yaklaşık 830 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmişti. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu ürünlerde ihracatın, 3 yıl sonunda iki katına çıkacağı bekleniyor.

Diğer taraftan, söz konusu Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında, İran’a taviz verilen tarım ürünlerinin İran'dan yapılan toplam tarım ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 57 seviyesinde. Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması; Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmaları dışında ticaretin artırılmasına yönelik yaptığı ilk anlaşma.

TAVİZLER DAHA DA GENİŞLETİLECEK

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracak; her iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirecek ve iki ülkenin önümüzdeki dönemde artan ekonomik işbirliğinin temelini oluşturacak. Anlaşma kapsamında, her iki ülke, birbirlerine sağlamış oldukları tavizleri daha da genişletmek üzere çalışmayı da taahhüt etti.

Açıklamada, bazı basın yayın organlarında Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın imza töreninde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin anlaşma metninin Farsça olması nedeniyle imza atmaktan imtina ettiği şeklinde haberlerin de dile getirildiği hatırlatılarak, söz konusu anlaşmanın İngilizce, Farsça ve Türkçe olarak yazıldığı kaydedildi.

CİHAN

Yorumlar