Türkiye-Tacikistan İş Forumu

- Başbakan Yardımcısı Türkeş: - "Tacik dostlarımızın, vize ile Türk kamyoncularının ihtiyacı olan taşıma belgeleri ve çalışma izinlerini kolaylaştıracak ilave adımlar atacağını umut ediyoruz" - "Tacikistan'daki iş ve yatırım imkanlarının tanıtılması için bir seminer düzenleyeceğiz. Tacik öğrencilere Türkiye'de okumaları için burslarımız sürecek"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Tacikistan İş Forumu

DUŞANBE (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Tacik dostlarımızın, vize ile Türk kamyoncularının ihtiyacı olan taşıma belgeleri ve çalışma izinlerini kolaylaştıracak ilave adımlar atacağını umut ediyoruz." dedi.

Türkeş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Tacikistan Girişimciler Birliği iş birliğinde düzenlenen Türkiye-Tacikistan İş Forumu kapsamında Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Nematullo Hi̇kmatullozoda ve çok sayıda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Söz konusu etkinliğe katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Türkeş, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkeş, Tacikistan ve Türkiye'nin bundan sonra izlemesi gereken yolun yeni ortaklıklar kurmak, karşılıklı iş birliğini geliştirmek ve fırsatları hızla somut projelere dönüştürmek olması gerektiğine işaret etti.

İki ülke ekonomilerinin istikrarlı olduğuna dikkati çeken Türkeş, "İş ve yatırım imkanları hızla artmaktadır. Tacikistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği ticaret rejimini önemli ölçüde şeffaflaştırmış ve liberalleştirmiştir. Türkiye, Tacikistan'ın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında birinci, ithalatında ise dördüncü sıradadır. Ancak bu durumun mevcut potansiyeli yansıtmadığını da belirtmeliyim." değerlendirmesinde bulundu. Türkeş, Tükiye ve Tacikistan'ın karşılıklı iş imkanlarının geliştirilmesi için gereken çalışmaların yapılacağını vurguladı.

Tacik firmalarının Türkiye'deki fuarlara katılmalarını desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Türkeş, şunları kaydetti:

"Tacikistan'daki iş ve yatırım imkanlarının tanıtılması için bir seminer düzenleyeceğiz. Tacik öğrencilere Türkiye'de okumaları için burslarımız sürecek. Diplomatik ilişkilerimizin kurulduğu geçen 25 senede olduğu gibi, biz bugün de Tacikistan'ın kalkınmasına katkıda bulunacak desteği vermeye devam edeceğiz. Tacik dostlarımızın, özellikle vize, Türk kamyoncularının ihtiyacı olan taşıma belgeleri ve çalışma izinlerini kolaylaştıracak ilave adımlar atacağını umut ediyoruz. Özellikle, gümrüklerde iş birliği geliştirerek, referans fiyat uygulamasının kaldırılması ticaretimizin önünü açacak bir adım olacaktır." dedi.

Hikmatullozoda ile Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı Protokolü'nü imzalayacaklarını ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nı güncelleyeceklerini belirten Türkeş, bu çalışmaların yatırımcılar için çok daha da elverişli bir ortam oluşturacağını söyledi. Türkeş, Türkiye'nin birçok alandaki tecrübe ve teknoloji birikimini Tacikistan'a aktarabileceğini anlattı.

- "Şeffaf bir sistem için çalışıyoruz"

Hikmatullozoda da Tacikistan ekonomisinin bir geçiş döneminde olduğunu belirterek, "Şeffaf bir sisteme sahip olmak için çalışıyoruz. Burada iş yapan tüm firmaların adil rekabet içinde faaliyet göstermesini istiyoruz. Kısa zamanda uluslararası standartları yakalayacağımızı düşünüyorum." dedi.

Tacikistan'ın beşeri sermaye ve doğal kaynaklar bakımında zengin olduğunu kaydeden Hikmatullozoda, ülkenin kalkınma sürecinde Türk firmalarından gelecek yatırımları beklediklerini ifade etti.

Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şarif Said de ülkenin mevzuat alanında kaydettiği ilerlemeyi anlattı.

Öte yandan, toplantıda DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Mahmut Er de karşılıklı yatırımların ve ticaretin artırılabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Türk ve Tacik iş adamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Yorumlar