Türkiye, su ürünleri üretiminde dünyada 3'üncü oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin ürettiği su ürünlerinin Avrupa’nın tercihinde ilk sıralara yükseldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, su ürünleri üretiminde dünyada 3'üncü oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin ürettiği su ürünlerinin Avrupa’nın tercihinde ilk sıralara yükseldiğini açıkladı. Bakan Eker, su ürünlerinin destekleme kapsamına alınmasıyla birlikte şu anda Avrupa'daki, Paris'teki, Brüksel'deki balık restoranlarında satılan her 3 çipura-levrekten birinin Türkiye'den gittiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alabalık üretiminde AB ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye'nin, su ürünleri yetiştiriciliğinde ise 3’üncü sırada yer aldığı ifade edildi. Türk balıklarına talebin artmasıyla birlikte 2002-2013 yılları arasında su ürünleri ihracatında yüzde 432’lik rekor bir artış yaşandı. 2013 rakamlarına göre Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 521 milyon dolara ulaştı.

İHRACATTA DENİZ LEVREĞİ İLK SIRADA

Su ürünlerini ihracatta parlayan sektör olarak nitelendiren Bakan Eker, 2013 ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre deniz levreği ilk sırada yer alıyor. İhracat değeri 91 milyon dolar olan deniz levreğini çipura, alabalık ve orkinos takip ediyor. Levrek ve çipurada en çok ihracat yapılan ülke Hollanda iken, alabalıkta ise Almanya 1’inci sırada yer alıyor.

AVRUPA’NIN TERCİHİ TÜRK BALIĞI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri yetiştiriciliğini destekleme kapsamına almasıyla birlikte Türkiye, uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü sıraya yükseldi.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında alabalık üretiminde 1’inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl da liderliği kimseye bırakmadı. Türkiye’nin dondurulmuş ve tütsülenmiş toplam alabalık ihracatı yaklaşık 85 milyon dolara çıkarken, Avrupa’daki Çipura ve levrek pazarındaki payı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.
CİHAN

Yorumlar