Türkiye - Rusya Medya Forumu

- DEİK Başkanı Vardan: - "İki ülke birbiri için çok önemli. Bunun da ötesinde bölgenin huzur ve istikrarı için çok önemli" - TİM Başkanı Büyükekşi: - "Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Bu yüzden biz tüm sorunlarımızı aşıp kaderimize koşmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye - Rusya Medya Forumu

ANTALYA (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirterek, "Bunun da ötesinde bölgenin huzur ve istikrarı için çok önemli. İki ülkenin ileriye dönük olarak birbirine çok yardımcı olması gerekiyor." dedi.

Türkiye - Rusya Medya Forumunun açılışında konuşan Vardan, DEİK olarak Türkiye ile Rusya arasında ekonomik, ticaret, yatırım ve müteahhitlik ilişkilerini geliştirmek adına çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye-Rusya Medya Forumunun ikili ilişkilerin geliştirilmesi için çok önemli bir mecra olduğuna işaret eden Vardan, "İki ülke de birbiri için çok önemli. Bunun da ötesinde bölgenin huzur ve istikrarı için çok önemli. İki ülkenin ileriye dönük olarak birbirine çok yardımcı olması gerekiyor. İki ülke liderinin altını çizerek bunun ortaya koymasını çok değerli buluyorum. İş dünyasının temsilcileri olarak elimizden gelen katkıyı sunmak istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise TİM olarak Rusya ile ticari ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiklerini belirterek, "2012 yılında Rusya ile toplamda 33,3 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahiptik. Bu rakam ise bugüne kadarki en yüksek ticaret hacmimiz olarak kaldı." dedi.

Sonraki yıllarda bu rakamın yakalanamadığını ifade eden Büyükekşi, ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin kriz öncesi seviyelere ulaşmasını ve ardından daha ileri seviyelere taşınmasını istediklerini dile getirdi.

Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz ve Rus Hükümeti ortaklığında karşılıklı olarak atılan olumlu adımlar bizleri oldukça mutlu ediyor. Ülkelerimiz arasında oluşturulan görüş ve iş birliği atmosferinden memnuniyet duyuyoruz. Coğrafya bizim kaderimiz. Bazı uluslar vardır; birlikte yaşamak, birlikte yürümek bulundukları konum nedeniyle onların kaderidir. Yalnızca sınırların coğrafyasından kaynaklanmaz bu kader. Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Bu yüzden biz tüm sorunlarımızı aşıp kaderimize koşmak istiyoruz. Sınırlarla bölünmüş bu dünyayı, insanlık için sınırsız bir refah bahçesi haline getirmeyi başarmak bir insanlık ufkuysa eğer, medyanın bu vizyona yapabileceği çok değerli katkıları biliyoruz. Bu anlamda bugün burada bulunan bütün medya mensuplarına en içten teşekkürlerimi sunarım."

Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya ile Türkiye arasındaki dostluk ve tarihsel bağlar küçük yol kazalarına teslim edilemeyecek kadar güçlü ve önemli. Türkiye ve Rusya'nın karşılıklı olarak tüm dünyaya anlatacak, heyecan ve ilham verici çok hikayeleri var. Ancak bizim hikayelerimizi bizim, sizin hikayelerinizi sizin anlattığınız bir dünya artık bize yetmiyor. Bu dünya kendimizi, kendimiz kadar anladığımız bir dünya. Eksik ve tek taraflı bir dünya. Bu dünyayı daha zengin kılalım. Gelin sizin hikayenizi biz anlatalım, bizim hikayelerimizi siz anlatın."

Yorumlar