Türkiye Oyun Geliştirici Ekosistemi Araştırması

Araştırmaya göre, firmalar ağırlıklı olarak mobil platformlara yönelik oyun üretimi yaparken, bunu sırasıyla PC, online ve sosyal platformlar takip etti

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Oyun Geliştirici Ekosistemi Araştırması
Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği'nin (OYUNDER) "Türkiye Oyun Geliştirici Ekosistemi" araştırmasının sonuçlarına göre firmaların ağırlıklı olarak mobil platformlara yönelik oyun üretimi yaptığı belirlendi.

OYUNDER'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye oyun geliştirici ekosistemi üzerine perspektif verilebilmesi amacıyla yapılan araştırma kapsamında onlarca firma ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Araştırmada, Türkiye'de oyun geliştiren firmaların yarısından fazlası (yüzde 56) henüz herhangi bir kamu desteğinden faydalanamadığını ifade etti.

Sonuçlara göre, firmalar ağırlıklı olarak mobil platformlara yönelik oyun üretimi yaparken, bunu sırasıyla PC, online ve sosyal platformlar takip etti. Türk oyun geliştiricilerin üretime en az yöneldikleri alanın ise oyun konsolları olduğu görüldü.

Firmaların 2011'de 2,2 olan yaş ortalaması 2016 yılında 3,4'e çıktı. Bu gelişim sektördeki ekiplerin olgunlaşmaya başladığını ortaya koydu.

Türkiye'de oyun geliştiren firmaların ürettiği ve yayınladığı oyun sayısının ortalaması 4,5 olurken, ortalama çalışan sayısının ise 9 kişiden oluştuğu gözlendi.

Oyun motorları kullanımına bakıldığında ise en çok tercih edilen platformun yüzde 79 ile Unity olduğu görüldü.

Yorumlar