Türkiye Japonya’ya, greyfurttan sonra limon da satacak

Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında bir kapıyı daha araladı. Sektörün yaklaşık 11 yıl süren mücadelesi sonuç verdi ve Japonya’ya limon ihracatının yolu açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Japonya’ya, greyfurttan sonra limon da satacak

Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında bir kapıyı daha araladı. Sektörün yaklaşık 11 yıl süren mücadelesi sonuç verdi ve Japonya’ya limon ihracatının yolu açıldı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, sektörün önünü açabilmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini, ‘Uzakdoğu’ya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi’nin greyfurttan sonra limon ihracat izni almasının önemli bir başarı olduğunu söyledi. Salih Çalı, “Sekretaryası birliğimiz tarafından yürütülen komite, başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere sektörü temsil eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Uzakdoğu’ya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi, sekreterya görevini üstlenen Uludağ Yaş Meyve İhracatçı Birlikleri ve diğer Yaş Meyve Sebze ihracatçı Birlikleri gibi çok sayıdaki kurumun desteği ve katılımıyla, pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak için çaba gösteriyor.” dedi.

Sektörün desteğini arkasına alan komitenin, limona ihraç izni alma konusunda çalışmalarına ilk olarak 2003 yılında başladığına işaret eden Çalı, ihracat izni alınması sürecini şöyle anlattı: “Yoğun çalışmalar sonrasında 2007 yılında Japonya’ya teknik düzeyde bir ziyaret gerçekleşti. Limon meyvesi için Japonya’nın beklentisi sonucunda Japonya Tarım Bakanlığı’na (MAFF) ek büyük çaplı denemeler sunuldu. MAFF tarafından limon ürünü için sunulan test planının uygun görülmesinin ardından, Japon bitki karantina uzmanları limonu incelemek ve denetlemek için Bursa, İzmir ve Ankara’ya ziyaretlerde bulundu.”

Çalı’nın verdiği bilgiye göre; 11 yıllık yoğun çalışmanın ardından Japonya Resmi Gazetesi’nin 07/02/2014 tarihli sayısında yer alan resmi bildiri ile “0.8 derece ve altında 12 gün boyunca soğuk işlem uygulamasına tabi tutulmak şartıyla” Türk limonunun Japonya’ya ihracatının serbest bırakıldığı” belirtildi. Dr. Salih Çalı “11 yıllık çabamız ülkemiz adına büyük başarıyla sonuçlandı. Bu başarıda emeği geçen herkese, özellikle komite üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

Dr. Salih Çalı; limon ihraç izninin alınmasının ardından kiraz için yürütülen çalışmalara hız verildiğini söyledi ve: “ Komitece yapılan değerlendirmede; nar, Bursa siyah inciri ve kavun için de önümüzdeki dönemde ihraç izni çalışmalarına başlayacağız” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar