Türkiye İnovasyon Haftası 8-10 Aralık'ta gerçekleştirilecek

- TİM Başkanı Büyükekşi: - "Hiç kimsenin bulmadığı cevheri bulmamız gerekiyor. İnovatif fikirlerin arttığı, bu fikirlerin hızla katma değere dönüştüğü bir ekonomi başarısız olamaz" - "Taklitçi değil, yenilikçi olan fikirlere, bireylere ve kurumlara her zamankinden daha çok ihtiyacımız var"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye İnovasyon Haftası 8-10 Aralık'ta gerçekleştirilecek

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hiç kimsenin bulmadığı cevheri bulmamız gerekiyor. İnovatif fikirlerin arttığı, bu fikirlerin hızla katma değere dönüştüğü bir ekonomi başarısız olamaz." dedi.

Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığının katkıları ve TİM'in organizasyonuyla 8-10 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek "Türkiye İnovasyon Haftası"nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, geleceğe yönelik büyük hayaller kurmanın önemini vurguladı.

Büyükekşi, "Bizim de Türkiye olarak büyük hayallerimiz var. Bu hayalleri gerçekleştirmek için ise kendimize hedefler koyduk. '2023’te 500 milyar dolar ihracat' dedik. 'Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay alacağız' dedik. 'Ar-ge harcamalarının GSYH içindeki payını yüzde 3 seviyesine çıkaracağız' dedik. 'Daha çok inovatif ürünler üreteceğiz' dedik. Çünkü biliyoruz ki bir ülkede ne kadar çok inovasyon yapılıyorsa, yaşam kalitesi ve refah o kadar artar. İnsanlar çok daha iyi şartlarda yaşar. Çok daha yüksek gelirler elde eder. Aynı zamanda ülkenin de rekabet gücü artar." şeklinde konuştu.

Herkesin isteğinin Türkiye’nin kalkınıp gelişmesi olduğunu belirten Büyükekşi, "Bizlere bu kapıları açacak anahtar ise inovasyonun ta kendisi... Hiç kimsenin bulmadığı cevheri bulmamız gerekiyor. İnovatif fikirlerin arttığı, bu fikirlerin hızla katma değere dönüştüğü bir ekonomi başarısız olamaz." dedi.

Küresel ekonomiler ve piyasaların baş döndürücü bir hızla değiştiğini, takip etmekte bile güçlük çekilen bir dönem olduğunu belirten Büyükekşi, gayelerinin Türkiye’nin bu değişime yön verenler arasında yer alması olduğunu kaydetti.


- "İnovasyon meşalesini şu ana kadar yaklaşık 400 bin kişi takip etti"


Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Taklitçi değil, yenilikçi olan fikirlere, bireylere ve kurumlara her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. İşte bu ihtiyaç, TİM olarak bizi, 5 yıldır Türkiye’nin en büyük inovasyon etkinliğini düzenlemeye teşvik ediyor. 5 yıl önce yaktığımız inovasyon meşalesini şu ana kadar yaklaşık 400 bin kişi takip etti. Çabalarımızın boşa gitmediğini buradan görüyoruz. Ayrıca, inovasyon konusunda giderek yükselen bir başarı grafiğine sahip olduğumuzu belirtmek istiyorum. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 2015 yılında 58'inci sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükseldik ve 42'nci sıraya ilerledik. Avrupa Birliği İnovasyon Birliği 2016 Endeksi’ne göre ise Türkiye, ‘inovasyonda iddiası olmayan ülkeler’ seviyesinden ‘orta seviyede inovatif olan ülkeler’ grubuna yükseldi. Tüm bu başarılar bize şunu gösteriyor ki, inovasyonda başarıyı sağlamak için attığımız adımlar birer birer hedefine ulaşıyor."

Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğine 2012'de 15 bin, 2013'te 27 bin, 2014'te 40 bin ve geçen yıl 50 bin kişinin katıldığını bildiren Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası’nı İzmir, Ankara, Gaziantep ve Adana gibi büyük şehirlerde de gerçekleştirdiklerini, bu yıl daha fazla inovasyon tutkununa ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyükekşi, etkinlikte spordan sinemaya, ekonomiden bilime birçok konuyu ele alacaklarını, firmalarda inovasyonu teşvik etmek için bu yıl 3'üncüsünü düzenledikleri İnovaLİG Ödül Töreni’ni de gerçekleştireceklerini kaydetti.


- "2018’de 100 milyon müşteriye sahip olma hedefimiz var"


Turkcell Dijital Servisler ve Çözümler Grup Başkanı Ayşem Ertopuz da inovatif ürünler geliştirerek 2018’de 100 milyon müşteriye sahip olma hedefleri bulunduğunu ifade ederek, "Batı dünyasının ne kadar inovatif olduğunu gördüm. Bu açıdan Türkiye ile Batı arasındaki fark giderek kapanıyor. Türkiye'de artık çok iyi inovatif ürünler ortaya konuyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerine paralel olarak ülkemizin inovatif gelişime katkıda bulunmak için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Marka ve İletişim Direktörü Zeynep Demirkol ise inovasyonu kurum kültürü haline getirmiş bir banka olduklarını vurgulayarak, inovatif yeni fikir geliştirmeleri için çalışanlarını teşvik ettiklerini söyledi.

Arçelik Ar-Ge Direktörü Cem Kural, yapılan araştırmaların rekabetin yüksek olduğu piyasada Ar-ge’ye yatırım yapan şirketlerin ayakta kalabildiğini ve daha çok büyüdüğünü gösterdiğini kaydetti.

Yorumlar