Türkiye, ilk kez başka bir ülkede tarım yapacak

Türkiye, Sudan’la imzalandığı ‘Tarımsal İşbirliği Anlaşması' ile ilk defa yabancı bir ülkede tarım arazisi işletmeye hazırlanıyor. Kurulacak ortak bir şirket, Sudan’da sulamanın yapılabildiği 800 bin dönüm arazide üretilen endüstri...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, ilk kez başka bir ülkede tarım yapacak

Türkiye, Sudan’la imzalandığı ‘Tarımsal İşbirliği Anlaşması' ile ilk defa yabancı bir ülkede tarım arazisi işletmeye hazırlanıyor. Kurulacak ortak bir şirket, Sudan’da sulamanın yapılabildiği 800 bin dönüm arazide üretilen endüstri ürünlerini ihraç da edebilecek. Anlaşma kapsamında özel sektör de Sudan'da belirlerlenen tarım arazileri üzerinede yatırım yapabilecek.

Türkiye ve Sudan arasında ‘Türkiye-Sudan Tarımsal İşbirliği Anlaşması', Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Sudan Tarım Bakanı Ibrahim Mahmoud Hamid ve Sudan Uluslararası Ekonomi ve Maliye Bakanı Bader Eldın Mahmoud Abbas arasında imzalandı.

İmza töreninde konuşan Bakan Eker, uzun vadeli bir anlaşmanın imzalandığını belirterek, anlaşma kapsamında Sudan'da örnek bir çiftlik kurulması hedeflendiğine işaret etti. Eğitim ve diğer çalışmaların da gerçekleştirileceği dile getiren Eker, TİGEM ile Sudan tarafından bir kuruluşun ortak olacağı bir şirketin kurulduğunu, bu şirketin, 780 bin hektar arazi kiralayabileceğini ve orada Türk özel sektörünün tarım yapmasına imkan sağlayacağını söyledi.

Alanların tespit edildiğini de aktaran Bakan Eker, “Şirket, iki ülkenin ortaklığı dahilinde olacak. Şirketin tarımsal üretim yapması ve Türkiye'nin imkanlarının değerlendirilmesi sağlanacak. Yapılacak, üretim ise dünyaya ihraç yapılacak. Anlaşma geniş bir alanı kapsıyor. İki ülkenin istifade edeceği bir model ortaya çıkıyor. Dünyanın başka bir ülkesinde Türkiye'nin bu gücünü uluslararası sahaya taşıması bizim açımızdan bir ilk. İki taraf açısından faydayı sağlayan bir model.” diye konuştu.

Bakan Eker, Sudan’ın geniş bir tarım arazisine sahip olduğuna da değindi. Yağlı tohumlar başta olmak üzere, endüstri ürünlerinin ekilebildiği tarım arazilerinin mevcut olduğunu anlatan Eker, şöyle konuştu:

“2006 yılındaki ziyaretimde, imzaladığımız protokolle, Sudanlı 350 teknik elemanları eğittik, arkasından 5 bin tonu hibe ettik. Arkasından çeşitli alanlarda iş birliği imkanımız oldu. Şimdi bu işbirliğini, tarım ve hayvancılıkla uzun vadeye taşıdık.”

Hayvan sağlığı alanında mutabakat zaptının da imzalanacağını dile getiren Mehdi Eker, şöyle devam etti: “Balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili mutabakat zaptı imzalanacak şekilde hazırlandı. Tarımsal araştırmaların sonuçlarının mübadelesinin işbirliğini ön gören mutabakat zaptı. Bu mutabakat zabtı ile işbirliği yatırım anlaşmasının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

“SUDAN İLK DEFA BÖYLE BİR ANLAŞMA İMZALADI”

Sudan Uluslararası Ekonomi ve Maliye Bakanı Bader Eldın Mahmoud Abbas, ortak şirket için 800 bin hektar arazinin ayrıldığını bildirdi. Ortak kurulacak şirketin sermayesinin yüzde 80’inin TİGEM yüzde 20’sinin Sudan tarafından karşılayacağını ifade eden Abbas, kurulacak şirketin 12 bin 500 hektar araziyi, Türk özel sektörünün ise bin hektar arazide yatırım yapacağını açıkladı. Böyle bir anlaşmayı ilk defa Türkiye ile imzaladıklarını anlatan Abbas, yatırım kapsamında ihracat odaklı ürünlere yer verileceğini söyledi.

Sudan’daki doğal kaynakları daha iyi kullanmayı amaçladıklarını da anlatan Bakan , iki ülke anlaşma neticesinde Türk özel sektörünün yatırım yapmasında oldukça kararlıyız. Abbas, Ortak kurulacak şirketin sermayesinin yüzde 80’inin TİGEM, yüzde 20’sinin Sudan tarafından karşılayacağını ifade ederek, “Ayrıca bu anlaşma haricinde, İmzaladığımız diğer mutabakat zabıtları da bu projeye yardımcı olacaktır. “dedi.

Abbas, Türk özel sektörünü ulaştırma konusunda yatırım yapmasını teşvik edeceklerini de açıkladı. Serbest bölgelerde hangi branjda olursa şirketlerin kendiişlerini idare etmeleri konusunda avantaj sağlayacaklarını da açıklayan Abbas, iki ülkenin merkez bankaları arasında da bir mutabakat zaptının imzalanacağını bildirdi.

Amerika ve Avustralya'da yaşanan kuraklık ve Ukraynadak krizin, yiyecek fiyatlarını dünya çapında arttığına dikkat çeken Sudan Tarım Bakanı Ibrahim Mahmoud Hamid ise imzalanan anlaşmanın ise iyi sonuçlar doğurmasını temenni etti.

CİHAN

Yorumlar