Türkiye ile Rusya arasında ticaretin hızlanacağı beklentisi

- LASİAD Başkanı Eyyüpkoca: - "En büyük aşklar kavgalarla başlar. Bundan sonra Rusya ile ilişkilerimiz daha sağlam düzene oturur. Aramızdaki ilişkilerin daha sağlıklı ve ticaretin daha uluslararası normlarda olacağını söyleyebilirim" - İHKİB Başkanı Tanrıverdi: - "Yeni dönem ile ekonomi alanındaki iyileşmelere de bağlı olarak hızlı bir şekilde eski konumumuza yükselmeyi amaçlıyoruz. 2017 yılından başlamak üzere 400-500 milyon dolarlık bir ihracat hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile Rusya arasında ticaretin hızlanacağı beklentisi

İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ/MUSAB TURAN - Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar, ana pazarları Rusya olan Türk tekstil ve hazır giyim sektöründe, ticaretin önümüzdeki dönemde hızlanacağı beklentisini beraberinde getirdi.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Türkiye'nin çok iyi bir üretici, Rusya'nın da iyi bir tüketici olduğunu belirterek, iki ülke arasında 20-25 yıllık bir partnerlik bulunduğunu ifade etti.

Rusya ile karşılıklı çıkarların söz konusu olduğunu belirten Eyyüpkoca, "Rusya ile Türkiye arasındaki problemin çok uzun sürmeyeceğini biliyorduk. İlişkilerin normalleşmesine yönelik atılan adımlar gayet sağlıklı ve olumlu. En büyük aşklar kavgalarla başlar. Bundan sonra Rusya ile ilişkilerimiz daha sağlam düzene oturur. Aramızdaki ilişkilerin daha sağlıklı ve ticaretin daha uluslararası normlarda olacağını söyleyebilirim. Onların bize, bizim de onlara ihtiyacımız var." diye konuştu.

Normalizasyon adımlarının sebze meyve ihracatı ve turizme doğrudan katkı sunacağını kaydeden Eyyüpkoca, adımların tekstil ve hazır giyim ticaretine de katkılar sağlayacağını belirtirken, "Hazır giyimde kısa vadede yüzde 15-20 dilimlik artış olur." dedi.


- "Hazır giyim ve konfeksiyon, en çok etkilenen sektörler oldu "


İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli yer tutan hazır giyim ve konfeksiyonun, gerilen ilişkilerden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldığını söyledi.

Tanrıverdi, "Yeni dönem ile ekonomi alanındaki iyileşmelere de bağlı olarak hızlı bir şekilde eski konumumuza yükselmeyi amaçlıyoruz. 2017'den başlamak üzere 400-500 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz." dedi.

2009 küresel krizinde 182 milyon dolar düzeyinde olan Rusya'ya hazır giyim ihracatının sürekli yükselerek 2013'te 412 milyon dolara kadar ulaştığını kaydeden Tanrıverdi, "Rusya en büyük 10 pazarımız arasına girmişti. Ancak Rus ekonomisinde başlayan sorunlar ve daha sonra da ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar, ihracatın 2015 yılında 204 milyon dolara gerileyerek 6-7 yıl önceki duruma gelmesine yol açtı. Bu yılın ilk 5 aylık dönemde ise yüzde 49,5 düşüşle 45 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu gelişmelere bağlı olarak Rusya, sıralamada 29'unculuğa geriledi." şeklinde konuştu.


- "Ticari ilişkiler güçlenerek devam edecek"


Rusya Milli Güvenlik Akademisi Dış Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin ise Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerin önümüzdeki dönemde güçlenerek devam edeceğini inandıklarını söyledi.

Bir süre önce iki ülke arasında artan iş birliklerinin Batılı güçleri telaşlandırdığını iddia eden Çetin, "Bundan sonraki ilişki, turizm ve enerji alanında eskisinden daha sağlam, sağlıklı ve bir daha kopmamak üzere kurulacaktır." dedi.

Yorumlar