Türkiye geçen yıl 274 bin 657 ton iç fındık ihraç etti

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye 2013 yılında 274 bin 657 ton iç fındık ihraç etti.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye geçen yıl 274 bin 657 ton iç fındık ihraç etti

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye 2013 yılında 274 bin 657 ton iç fındık ihraç etti. Bunun karşılığında da ülkeye 1 milyar 767 milyon 276 bin 552 dolar döviz girdisi sağladı.

Merkezi Trabzon’da bulunan Doğu Karadeniz İhracatçı Birliği’nden alınan bilgiye göre, Trabzon’dan 2013 yılında 732 milyon 623 bin 662 dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirildi. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Trabzon’un söz konusu ihracattaki payının yüzde 42 olduğunu söyledi. Trabzon’un bu oranla tarihinin en yüksek oranına yükseldiğine dikkat çeken Köleoğlu, “Trabzon’dan yapılan fındık ihracatımızın artmasının önemli etkenlerinden birini, 2013 ürününün önceki yıllara göre kaliteli oluşu teşkil etmiştir. Doğu Karadeniz’de üretilen fındıkların kalitesinin yükselmesi, işlenerek ihraç edilmesine kolaylık sağlamış, olumlu katkı yapmıştır.” dedi.

Fındıkta verim ve kalitenin ne denli önemli olduğuna kanıt teşkil eden 2013 rakamlarının borsa olarak kendilerini verim ve kalitenin artırılması için harekete geçirdiğine de işaret eden Köleoğlu, şöyle devam etti: “Yaklaşık 10 yıldan beri üzerinde çalıştığımız, 2012’de uyguladığımız projeyi geçtiğimiz yıldan itibaren adeta topyekün bir seferberliğe dönüştürerek 'Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma' adı altında Trabzon’da eskiyen bahçeleri sökerek yenileme, gençleştirme şekliyle uygulamaya başladık. Hedefimiz dönümde 70-80 kiloya kadar düşmüş olan verim miktarını 150-200 kiloya çıkarmaktır. Bu artışı sağlayabilirsek üreticiden ihracatçıya kadar sektörde herkes, dolayısıyla Türkiye kazanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Fındık ihracatındaki payı sürekli artan Trabzon’da faaliyet gösteren firmalar arasında Türkiye ihraç rekortmeni Oltan Gıda yanı sıra Özgün Gıda, Arslantürk Tarım Ürünleri, Sabırlar ve Cirav Gıda gibi şirketler yer alıyor. CİHAN

Yorumlar