Türkiye geçen sene 189 milyon dolarlık margarin ihracatı yaptı

Dünyada ilk kez 1869 yılında Fransa'da don yağı ile sütün karıştırılarak üretilen margarin, Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden biri haline geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye geçen sene 189 milyon dolarlık margarin ihracatı yaptı

Dünyada ilk kez 1869 yılında Fransa'da don yağı ile sütün karıştırılarak üretilen margarin, Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden biri haline geldi. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini kamuoyu ile paylaştı. TÜİK rakamlarına göre; Türkiye 2013 yılı içerisinde toplamda 189 milyon 124 bin589 dolar karşılığında 153 bin 447 ton margarin ihracatı yaptı.

Değişen yeme-içme alışkanlıkları margarin tüketimini düşürse de margarin ihracatı son yıllarda artış eğilimine girdi. MÜMSAD, verilerine göre Türkiye'de özellikle ev tipi margarin tüketimi her geçen sene azalıyor. 1997 yılında 144 bin 495 paket margarin tüketimi gerçekleşirken, 2010'da 105 bin 426 paket ve 2011'de de 92 bin 376 paket margarin tüketildi. Buna karşılık margarin ihracatı her geçen yıl artıyor. MÜMSAD, internet sitesinden TÜİK rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. TÜİK rakamlarına göre; Türkiye 2013 senesinde 153 bin 447 ton margarin ihracatına karşılık 189 milyon 124 bin 589 dolar gelir elde etti. Türkiye 2002 yılında sadece 85 bin 802 ton margarin ihracatına karşılık 58 milyon 872 bin 281 dolar gelir elde ederken bu rakam 2009’da 90 bin 528 tona karşılık 93 milyon 22 bin 368 dolar olarak kayıtlara geçmişti.

"MARGARİNDE KALİTEYİ ARTIRAN KATKI MADDESİ MEVCUTTUR"

Margarinin kimyasal işlemler sonucunda üretildiğine dair birtakım spekülasyonların olduğunu açıklayan MÜMSAD, yağlı tohumlardan elde edilen yağların, sızma zeytinyağı hariç, ham olarak tüketilemeyeceğini açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada, margarinde besin değerine destek veren katkı maddesi kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, "Çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak yenilebilir hale getirilir. Margarin üretmenin sadece tek bir yolu yoktur, ama esas itibariyle süreç çok basittir. Önce uygun olan katı ve sıvı yağ bileşimi,daha sonra da bu bileşimin, yağsız süt veya süt proteini gibi yağ dışındaki bileşenler ve su ile karıştırılmasıyla istenilen lezzet ve besin değerleri belirlenir. Margarinin içinde gıda güvenliğini sağlayan, besin değerine destek veren, kaliteyi koruyan katkı maddeleri bulunmaktadır. Margarinin performansını artırmak için kullanılması zorunlu olan bu katkı maddelerinin güvenliği, gıdalarda maksimum kullanım dozajları ile ilgili mevzuat, pek çok bilimsel çalışma sonucunda belirlenmiştir. Margarinlerde kullanılan katkı maddeleri kalitenin korunmasını sağlar ve Türk Gıda Kodeksi’nce cinsleri ve kullanım oranları belirlenmiştir." denildi.

Açıklamada, margarin kalıp halinde durmasının nasıl sağlandığı da şu ifadelerle anlatıldı: "Yağların bir formda durmasını sağlayan koşul, kompozisyonu ve uygulanan fiziksel kristalizasyon işlemleridir. Örneğin; sıvı zeytinyağı ve kase margarin aynı doymuş yağ içeriğine sahip olmasına rağmen, oda sıcaklığında biri sıvı diğeri katı görünümdedir."
CİHAN

Yorumlar