Türkiye-Filistin İş ve Yatırım Forumu

- Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa: - "Bize sadece insani yardım gözüyle bakmayın bizim gerçekten çok büyük davamız var, bu siyasi bir dava" - "İsrail bütün gücümüzü potansiyelimizi adeta emiyor"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Filistin İş ve Yatırım Forumu

İSTANBUL (AA) - Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Filistin'e sadece insani yardım gözüyle bakılmaması gerektiğini belirterek, "Bizim gerçekten çok büyük davamız var, bu siyasi bir dava." dedi.

Mustafa, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Filistin İş ve Yatırım Forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Filistin arasında sadece ortak coğrafya değil, din, tarih ve etnik bir ortaklığın söz konusu olduğunu, bu ortaklığın uzun tarihlere dayandığını söyledi.

İki ülkenin her zaman hem yasını hem de sevincini paylaştığını vurgulayan Mustafa, "Bu yüzden Filistin halkı için Türkiye'nin yanında durması yeni bir şey değil. En yakın örnek ise 15 Temmuz hain darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında Filistin halkının Türkiye'nin yanında duruş şeklidir. Demokrasiye destek olmasıdır." şeklinde konuştu.

Mustafa, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın geçtiğimiz dönemlerde Ankara'da stratejik, ticari, siyasi ilişkiler hakkında görüşmelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Sadece sözlü değil aktif olarak da çalışılmaya başlandı. 2017'de Cenin'de bulunan sanayi bölgesinde büyük fabrikalar açılacağını görüyoruz. Gazze'de büyük yatırım söz konusu. Biz Filistin olarak üzerimize düşen görev neyse yerine getirmeye hazırız." yorumunu yaptı.

Türkiye ile ilişkilerinin en yüksek noktaya ulaşması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarının altını çizen Mustafa, "Bize sadece insani yardım gözüyle bakmayın bizim gerçekten çok büyük davamız var, bu siyasi bir dava." ifadesini kullandı.

Mustafa, Filistin halkının yaratıcı, potansiyeli ve enerjisi olan bir halk olduğunu belirterek, Filistin halkının güvenilir bir ortak olduğunu, onlarla büyük işler başarılabileceğini kaydetti.

Filistin'in ekonomik olarak bütün gücünü, limanlarını ve endüstrisini kullanabilmesi halinde daha farklı yerlerde olacağını ve başka ülkelere yardım dahi edebileceğini vurgulayan Mustafa,"(Filistin'in) Şu anda ambargodan ve İsrail'den dolayı, gücü ve potansiyeli sınırlı. Çünkü gerçekten İsrail bütün gücümüzü potansiyelimizi adeta emiyor." değerlendirmesinde bulundu.

DEİK Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim ise konseyin, özel sektörün desteği ve kardeş hükümetlerin yol göstermesiyle çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Cenin Sanayi Bölgesi ile ilgili bir projenin başlatıldığını ifade eden Kerim, şunları söyledi:

"Cenin'de 900 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilen bu proje 15 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Türk iş adamlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Cenin sanayi bölgesinin diğer önemli özelliği de birçok mamul Filistin'de üretilecek. Bu vesileyle Filistin ile İsrail arasındaki yıllık 5 milyar dolarlık ticaret hacmi de azalacak. Böylelikle Filistin halkının kendi ayakları üzerinde durabilmesi için gerekli her türlü bilgi ve ileri teknolojiyi Türkiye'den sağlamış olacak. Türk ve Filistin iş adamları olarak biz Filistin davasının hem insani hem ticari boyutuna katkıda bulunmuş oluruz. Türk ve Filistinli iş adamları ileride çok daha fazla faydalı işlere imza atacaktır."


- "Filistin direnişi ekonomik güçle desteklenmeli"


DEİK Yönetim Kurulu üyesi Rona Yırcalı da Filistin halkına her türlü destek verdiklerini ve buna devam edeceklerini anlatarak, "Filistin direnişinin ekonomik güç ile destenlenmesi gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin hemen her sektörde Filistin'e ihracat yaptığını aktaran Yırcalı, ekonomik faaliyetlerin gelişmesi için enerji sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yırcalı, Türkiye'nin Filistin'de OSB kurulması için çalıştığını hatırlatarak, "Önümüzdeki yıldan itibaren daha önemli adımlar atacağımızın umudu içindeyiz." dedi.

Filistin İş Forumu Başkanı Ali Zaghmout ise Türkiye'nin her zaman Filistin davasını sahiplendiğini belirterek, Türkiye'nin bugüne kadar Filistin halkı ile birlikte direndiğini kaydetti.

Zaghmout, Filistin'in bu noktada olmasında İsrail'in büyük rolü olduğuna dikkati çekerek, "Dışa bağımlı kalmak zorundaysak ve hiçbir şey elde edemiyorsak Türkiye'nin eline, desteğine ihtiyacımız var. Türkiye bunu her zaman sağladı." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından DEİK ile Filistin İş Adamları Federasyonu arasında Türkiye-Filistin İş Konseyi karşı kanat anlaşması imzalandı.

Forum, çeşitli oturumlar ve ikili görüşmelerin ardından sona erecek.





Yorumlar