"Türkiye, en pahalı petrolü Kazakistan'dan alıyor"

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye’nin en pahalı petrolü Kazakistan’dan aldığını söyledi. Kazakistan’ın finans merkezi Almatı’da yapılan Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi'nde konuşan Şenel, Türkiye’nin...

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye, en pahalı petrolü Kazakistan'dan alıyor"

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye’nin en pahalı petrolü Kazakistan’dan aldığını söyledi. Kazakistan’ın finans merkezi Almatı’da yapılan Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi'nde konuşan Şenel, Türkiye’nin ham petrol ithalatında Kazakistan’ın dördüncü sırada yer aldığını belirtti. Şenel, Türkiye’nin 2013 yılında 56 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını ve bu rakamın AB ülkelerinin ortalamasının üstünde olduğunu vurguladı.

Orta Asya coğrafyasının dünya enerji rezervleri konusunda oldukça zengin bir coğrafya olduğuna dikkat çeken İbrahim Şenel, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını vurguladı. Sürekli gelişen Türkiye’nin enerjiye olan ihtiyacının ithal ederek karşıladığının altını çizen Şenel, Türkiye’nin en pahalı petrolü Kazakistan’dan aldığını ve Kazak petrollerinin Türkiye açısından daha uygun hale gelmesi gerektiğine dikkat çekti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu da sözlerine ekleyen Şenel, bu rakamın hedeflenen 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması için karşılıklı olarak çalışmak gerektiğini söyledi.

AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ SİYASİ BİR BİRLİK DEĞİL

Kongrede konuşan Kazakistan Parlamento üyesi Prof. Adil Ahmetov, Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında geçen ay imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği’nin kesinlikle siyasi bir birlik olmadığı ifade etti. Avrasya Ekonomik Birliği’nin Kazakistan ve bölge ülkeleri için gelecek vaad ettiğini ifade eden Adil Ahmetov, entegrasyonla birlikte üye ülkelerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) 2030'da 900 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

İki gün devam edecek kongreye ev sahibi Kazakistan’ın yanı sıra; Türkiye, Azerbaycan, İran, Japonya, Kanada, Çin, Kırgızistan, Romanya, Tayvan, Hindistan, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan 100’e yakın uzman katılıyor.

CİHAN

Yorumlar