Türkiye'de yatırımı artırma isteği

Arap Türk İşadamları Derneği ARTİAD Başkanı Cemaleddin Kerim, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye'de yatırımları artırma konusunda istekli olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de yatırımı artırma isteği
Kerim, Arap iş adamlarından birçoğunun, Türkiye'de projelerinin bulunduğunu ya da proje hazırlık aşamasında olduğunu söyledi.

İş adamlarının uygarlık alanında kaydedilen ilerleme ve gelişmenin farkında olduğuna dikkati çeken Kerim, "Arap yatırımcılar, bu zor süreçte Türkiye'nin yanında durmamız gerekir dediler. Darbe girişiminin ardından hiçbirinden yatırım planlarına ilişkin en ufak bir tereddüt ya da bir geri adım atma haberi almadık." diye konuştu.

Suudi Arabistan ve Katarlı iş adamlarının yatırım konusunda taahhüt ve vaatlerde bulunduğuna dikkati çeken Kerim, gelecek merhalede Arap yatırımları üzerinden milyar dolarların Türkiye'ye akmasını beklediğini dile getirdi.

"Yeni yatırımlar 250 milyar doları bulabilir"

Yeni yatırımların 250 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulunan Kerim, "Arap dünyasındaki bankalarda işlevsiz halde duran mal varlıkları hesaba katıldığında 250 milyar doların büyük bir rakam olmadığını görüyoruz. Sadece Körfez ülkeleri değil, Arap ülkelerinin genelinde 1 trilyon dolar kadar değerlendirilmeyen mal varlığı bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Kerim, darbe girişimi karşısında Arap iş adamları ve yatırımcıların tepkilerine ilişkin ise "İlk dakikalardan bu zamana kadar hiçbiri bizi yalnız bırakmadı, arayıp sordular, Türkiye'yi ne kadar çok sevdiklerini, yaşananlardan duydukları üzüntü ve rahatsızlığı dile getirdiler. O gece Türk halkı gibi sabaha kadar uyumadılar. Arap iş adamlarından yatırım için Türkiye'ye gelme konusunda büyük bir talep söz konusu. Buradaki işlerini devam ettirme konusunda da hiç tereddütleri yok." şeklinde konuştu.

"Çevre ülkelerde savaşlar bittiğinde imar için çimento ve demir ihtiyacı olacak"
Türkiye'nin özellikle Irak ve Suriye sınırındaki kentlerde, yatırım için birçok alan bulunduğuna işaret eden Kerim, bu bölgelerde büyük fabrikalar inşa edilebileceğini kaydetti.

Yatırımcıları çeken sektörler kapsamında bölgedeki çimento sektörünün iyi olduğunu söyleyen Kerim, "Malumunuz, Türkiye'nin çevre ülkelerinde savaşlar ve yıkımlar yaşanıyor. Tabi bu durum böyle sürüp gitmeyecek. Savaşlar bittiğinde bu ülkelerin yeniden imarı için çok fazla çimento ve demir ihtiyacı olacak. Yatırımcı da bu sektör üzerinde düşünebilir. Sağlık alanında da saç ekimi, kalp ve estetik cerrahi tecrübelerini geliştirme imkanı var." ifadelerini kullandı.

ABD ve Avrupa şirketlerinin çoğunun, Türkiye'de ağır sanayi, yedek parça gibi alanlarda yatırım yaptığını ancak Arap dünyasının bu alanlardaki yatırımının az olduğunu belirten Kerim, Arap yatırımcıların gayri menkul, yüksek teknoloji alanında üretim ve petrokimya alanlarına ilgi gösterdiklerini, köprü ve tünel inşası konusunda kaydedilen ilerleme ve tecrübeden de istifade etmek istediklerini aktardı.

Kerim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yatırımın daha da artacağı kanaatindeyim. Türkiye'nin Arap yatırımcılarda bıraktığı iyi intiba, Türkiye'ye yapılacak yatırımları katlanarak arttıracaktır."

Arap ve Türk iş adamlarını bir araya getirme amacıyla 2014 yılında bağımsız bir kuruluş olarak vücuda gelen ARTİAD, Türk veya Arap kökenli iş adamlarının yatırım ve iş geliştirme imkanlarını değerlendirme, aralarında ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendirme gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

Yorumlar