Türkiye bölgesinde yenilenebilir enerjide lider olabilir

Enerji Ajansı Direktörü:"Boru hatlarına kıyasla önümüzdeki dönemde asıl büyümenin LNG olmasını bekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye bölgesinde yenilenebilir enerjide lider olabilir
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Türkiye ve etrafındaki ülkelerde çok yüksek yenilenebilir enerji potansiyeli olduğunu ancak bölgedeki diğer ülkelerde bunu hayata geçirebilecek bir uzmanlık bulunmadığını ifade ederek, "Türkiye, gerekli uzmanlık ve teknoloji ile birlikte bölgesinde yenilenebilir enerji konusunda lider olabilir." dedi

Fatih Birol,  yaptığı açıklamada, küresel enerji piyasasında yenilenebilir enerjinin payının giderek yükseleceği öngörüsünde bulunarak, yenilenebilir enerjide maliyetlerin düşmesini içeren ilk safhanın tamamlandığını, artık yenilenebilir enerjinin ısıtma, ulaşım ve endüstride kullanılmasını içeren ikinci safhaya geçildiğini bildirdi.

Türkiye’nin son dönemde yenilebilir enerji üretiminde mega projelere destek vermesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Birol, "Yenilenebilir enerji projelerinde Türkiye’nin öncü rol oynayabileceğini, bölgesinde know how ile lider olabileceğini düşünüyorum." dedi.

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde dünya piyasasını büyük ölçüde domine eden Almanya'nın, bu konudaki teknolojisi ile çevresindeki ülkelere uzmanlık ihraç eden bir ülke halini aldığını belirten Birol, Türkiye ve etrafındaki ülkelerde çok yüksek yenilenebilir enerji potansiyeli olduğunu söyledi.
Birol, "Fakat bölgedeki diğer ülkelerde bunu hayata geçirebilecek bir uzmanlık maalesef bulunmuyor. Bu anlamda Türkiye’nin liderliği son derece önemli olacaktır. Türkiye, gerekli uzmanlık ve teknoloji ile birlikte bölgesinde yenilenebilir enerji konusunda lider olabilir." diye konuştu.

Dünyada yenilebilir enerji konusunda önemli gelişmeler yaşandığını, hükümetlerin yenilenebilir enerji projelerini desteklediğini, şirketlerin de bu alanda yatırımlar yaptığını ifade eden Birol, "2017’de de bunun artarak devam edeceğini düşünüyoruz." dedi.

"(Petrolde) 2017 sonlarına doğru fiyatlar bir miktar yükselebilir"

Fatih Birol, dünyada petrol arzı konusunda bolluk döneminden geçildiğine işaret ederek, "Eğer OPEC toplantısından farklı yönde bir karar çıkmazsa petrol fiyatlarında dikkate değer bir yükseliş beklemiyoruz. Ancak önümüzdeki yılın sonlarına doğru fiyatlar bir miktar yükselebilir." diye konuştu.

Tüm güvenlik sorunlarına karşın son aylarda Orta Doğu’da petrol üretiminin küresel üretimdeki payının yüzde 35’e çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesini gördüğünü ifade eden Birol, özellikle petrol ihracatçısı durumunda olan ülkelerin uzun vadeli ekonomik projeksiyonlarında bu durumu göz önüne alması gerektiğini vurguladı.

"(LNG ticaretindeki artıştan dolayı) Türkiye, alım satım görüşmelerinde avantajlı olabilir""

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Birol, gelecek döneme ilişkin öngörülerini dile getirirken, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) alanında önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, "İlk devrim kaya gazının piyasalara girmesiydi. Şimdi ise LNG alanında ikinci bir devrim yaşanıyor. Boru hatlarına kıyasla önümüzdeki dönemde asıl büyümenin LNG alanında olmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

LNG ticaretindeki artışın rekabet ortamı yaratabileceğini belirten Birol, Türkiye gibi enerji ithal eden ülkelerin alım satım görüşmelerinde avantajlı durumda olabileceğini söyledi.

Ulaşımda yenilenebilir enerjinin payı 2040'a kadar yüzde 7'ye yükselecek

Dünya Enerji Görünümü Raporu’na göre, 2040 yılına kadar dünyada ek enerji arzının yüzde 60’ının yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmesi bekleniyor.

Söz konusu projeksiyon, geçen yıl Paris’te yaklaşık 190 ülkenin katılımıyla imzalanan ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulmasını hedefleyen Paris Anlaşması’na dayanıyor. Bunun son derece önemli bir adım olmasına karşın anlaşmanın parlamentolar açısında herhangi bir bağlayıcılığının bulunmadığı ifade ediliyor.

Rapora göre, 2040 yılına kadar endüstriyel ısının yaklaşık yüzde 20’si yenilenebilir, biyokütle ve elektrik kaynaklarından sağlanacak. Ulaşımda ise 2040 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 3’ten yüzde 7’ye yükselmesi bekleniyor.

Yorumlar