Türkiye Bankalar Birliği: Kredi büyümesi yıllık bazda yavaşladı

Türkiye Bankalar Birliği, küresel belirsizliklerin etkisini sınırlamak amacıyla kamu kesimi tarafından alınan tedbirler ve ihtiyati düzenlemeler sonucu, kredi büyümesinin yıllık bazda yavaşladığını bildirdi.Birlikten Türkiye bankacılık...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Bankalar Birliği: Kredi büyümesi yıllık bazda yavaşladı

Türkiye Bankalar Birliği, küresel belirsizliklerin etkisini sınırlamak amacıyla kamu kesimi tarafından alınan tedbirler ve ihtiyati düzenlemeler sonucu, kredi büyümesinin yıllık bazda yavaşladığını bildirdi.

Birlikten Türkiye bankacılık sisteminin Mart performansına ilişkin yapılan açıklamada küresel belirsizliklerin 2014 yılının ilk çeyreğinde devam ettiğini aktarılarak, “ Küresel belirsizliklerin etkisini sınırlamak amacıyla kamu kesimi tarafından alınan tedbirler ve ihtiyati düzenlemeler sonucu, kredi büyümesi yıllık bazda yavaşlamıştır. Bankacılık sektörü yapılan düzenlemelere kısa sürede ve istenen yönde tepki vermiştir. Ticari krediler 2014 yılının ilk çeyreğinde toplam aktiflerden daha hızlı artmış; bireysel krediler ise daralmıştır.” ifadelerine yer verildi.

2014 yılının ilk çeyreğinde, AB ekonomisine ilişkin verilerin nispeten olumlu bir tablo çizmesinin ardından ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azaltmaya devam ettiği ve faiz artırım sürecine ilişkin vurgularını daha belirgin hale getirdiğine işaret edilen açıklamada Avrupa’da yavaş da olsa canlanma emarelerine karşın, toparlanmanın sınırlı olduğunu, bankacılık sektörüne ilişkin risk algılamalarının yüksek kaldığı belirtildi.

Bu çerçevede, Avrupa Merkez Bankası’nın yeni bir parasal genişleme programını ortaya koyabileceği konusu gündemde kalmaya devam ettiği vurgulandı.

"BÜYÜME YAVAŞLAYAN BİR SEYİR İZLEDİ"

Gelişmekte olan ülkelerde ise büyüme gelişmiş ülkelerden daha yüksek bir hızda olmasına rağmen yavaşlayan bir seyir izlediğini belirten Türkiye Bankalar Birliği açıklamasında şöyle denildi:

“Nitekim, Uluslararası Para Fonu gelişmiş ülkelere ilişkin 2014 büyüme tahminlerinde bir değişikliğe gitmezken, gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etmiştir. Türkiye’de, 2014 yılının ilk çeyreğinde, ekonomik faaliyet beklentilerden daha canlı seyretmiş; kredi hacmi ve sanayi üretimi artmıştır. Enflasyon ise yükselmiştir. Öte yandan kamu maliyesinde disiplin korunmuş ve cari işlemler açığı daralmıştır.”

"MERKEZ BANKASI’NIN TUTUMU İHTİYATLI "

Türkiye Bankalar Birliği, Merkez Bankası’nın ihtiyatlı tutumunu devam ettirdiğini ve finansal istikrar vurgusunu artırdığına işaret etti.

Birlik, “Küresel dalgalanmalar, cari açık, sermaye hareketleri ve enflasyon beklentileri nedeniyle parasal sıkılaştırmaya dönük önlemler ve kredi büyümesinin yavaşlatılmasını amaçlayan ihtiyati bankacılık düzenlemeleri etkisini kısa sürede göstermiştir. Ticari ve bireysel kredi artış hızı farklılaşmıştır. Politika faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarılmıştır. İhtiyati bankacılık önlemleri de yılın ilk çeyreğinde uygulanmaya devam edilmiştir.” tespitini yaptı.

BİLANÇO BÜYÜMESİNİN ÖNEMLİ KISMI TİCARİ KREDİLERDEN

“Fonlama maliyetinin yükselmesi, düzenlemelerin sıkılaştırılmasına bağlı olarak yıllık kredi büyümesi dikkate çeken bir hızda yavaşlamıştır.” diye süren değerlendirmede, yavaşlamanın özellikle bireysel kredilerde gerçekleştiği belirtildi. Öte yandan, kaynak maliyetinin artması ve finansal varlık fiyatlarının yükselmesi sonucu, vade yapısının da etkisiyle bankacılık sektörünün kar marjının daraldığını söylendi.

Yılın ilk çeyreğinde kar hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azaldığına dikkat çeken açıklamada, “Kar hacmindeki gerileme paralelinde karlılık oranları da düşmüştür. Yıllık bazda özkaynak karlılığı Mart 2014’te yüzde 12,5, aktif karlılığı ise yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşmiştir

Yılın ilk çeyreğinde toplam aktifler yüzde 3,7 (65 milyar TL) büyümüş, bu artışın yüzde 60’ı yeni ticari kredi sağlamakta kullanılmıştır. Bireysel krediler ise yılın ilk çeyreğinde sınırlı bir azalma göstermiştir.

Sağlanan kaynakların finansmanında repo işlemlerinden sağlanan fonlar, özkaynaklar ve yabancı para mevduat önemli kalemler olmuştur. TL mevduat azalmıştır.

Ticari kredilerin bilanço büyüklüğünden daha hızlı artması ve daralan kar hacmi, sermaye yeterliliğini olumsuz etkilemiştir. Sermaye yeterliliği yılın ilk çeyreğinde 1,7 puan azalarak, yüzde 15,8’e gerilemiştir.” denildi.

MART 2014 İTİBARİYLE FAALİYET GÖSTEREN BANKA SAYISI 45

Mart 2014 itibariyle faaliyet gösteren banka sayısı 45 olduğunu kaydeden Türkiye Bankalar Birliği açıklaması, “Aralık 2013 dönemine göre, şube sayısı 34 adet artarak 11 bin 55’e yükselmiştir. Personel sayısı Aralık 2013’e göre 862 kişi artarak 198 bin 327’ye yükselmiştir.

Mart 2014 itibariyle, ilk beş bankanın toplam aktifler içindeki payı yüzde 58, mevduat içindeki payı yüzde 59 ve krediler içindeki payı ise yüzde 56 düzeyinde gerçekleşmiştir. İlk on bankanın toplam aktifler içindeki payı yüzde 86, mevduat içindeki payı yüzde 90 düzeyinde gerçekleşmiştir. Krediler içindeki payı ise yüzde 84 olmuştur.” verilerinin paylaşılmasıyla sona erdi.

CİHAN

Yorumlar