Türkiye, Avrupa İşletmeler Ağı potansiyelini yeterince kullanamıyor

Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Yürütme Kurulu Genel Sekreteri (ÜSİMP) Prof.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Avrupa İşletmeler Ağı potansiyelini yeterince kullanamıyor

Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Yürütme Kurulu Genel Sekreteri (ÜSİMP) Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle 2008’de kurulan Avrupa İşletmeler Ağı’nın (enterprise europe network) dünyanın en büyük teknoloji ve ticari işbirliği ağı özelliğini taşıdığını söyledi. Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO) ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) işbirliğiyle düzenlenen “Teknoloji transfer ofislerinin uluslararasılaşmasında Avrupa işletmeler ağı çalıştayı” gerçekleşti.

ADASO’daki programın açılışında konuşan Prof. Dr.Fazilet Vardar Sukan, 2013’de Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) ile Avrupa’da 351 teknolojik, 631 ticari, 338 AB proje ortaklığı olmak üzere toplam bin 629 işbirliği anlaşması imzalandığını ifade etti. Sukan, bu anlaşmaların sadece 65’nin Türkiye’ye ait olduğunu vurguladı. İşbirliği anlaşmalarında Avrupa ‘da 1 kişiye 1 sözleşme düşerken, Türkiye’de bu rakamın 0,62’de kaldığını anlatan Sukan, “Sistemlerimizin çok da verimli olmadığını görüyoruz. Maksimum alabileceğimiz AB desteği yüzde 60 iken ancak yüzde 37’ünde yararlanıyoruz. AİA’nın yaklaşık toplam bütçesi yılda 8 milyon Euro’dur. Bunun 3 milyon Euro AB’den, 5 milyon Türkiye’den gidiyor. Dolayısı ile burada ciddi bir potansiyel var. Bu imkânı neden Avrupa kadar kullanamayalım? Teknoloji transfer ofislerdeki altyapısına devlet 20 milyon TL koyuyor. Bu yılda yaklaşık 40 milyon TL. demek. Bu devletin üniversite, sanayi işbirliğini uçurmak için verdiği bir para. Ama uçabiliyor muyuz?” dedi.

Teknoloji transfer ofisleri ile Avrupa İşletmeler Ağı’nın birçok noktada örtüştüğüne dikkat çeken Sukan, burada bir sinerjinin oluşturulabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Sukan, şöyle devam etti: “Zincirimiz var; ama halkaları kopuk. Bölgesel zenginliklerimiz çok farklı girişimlerimiz mevcut. Ama aralarında eş güdüm ve güven yok. Hedefimiz minimum kaynak kullanımı ile maksimim fayda sağlamaktır. Eğer Avrupalı 1 adam başına 1 anlaşma başarabiliyorsa Türkiye adam başına iki anlaşma imzalayabilmeli.”

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, sanayinin en belirgin öğesinin teknoloji üretebilmek olduğunu vurguladı. Ülkelerin teknoloji üretip, bilgiyi ürün tasarlamada kullanabildiği ölçüde ticarette rekabet üstünlüğü sağlayabildiğini açıklayan Kıvanç, Türkiye’nin bütün kayraklarını seferber edip, bilgi üretme ve ticarileştirme becerisini geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Kıvanç, “Bunu da sadece üniversite, sanayi işbirliğiyle yapabiliriz. Ancak bugün üniversitelerimiz Ar-Ge ve inovatif fikirler geliştirmekte olsa da; bu bilgilerin topluma ulaştırılması ve sanayide kullanılmasında sorunlar yaşanmaktadır. Ar-Ge ve inovasyonun gelişmesine uygun zemin ancak bu işbirliğiyle olacaktır.” diye konuştu.

ATO Başkan Yardımcısı Halis Bayrak, Adana’nın kemikleşen ticaret ve sanayi kültürünün etkisiyle son 20 yılda bilgi çağına uyum sağlayamadığını ve parlayan özelliğini kaybettiğini ifade etti. Teknoloji transfer ofislerini iş dünyası olarak desteklediklerine dikkat çeken Bayrak, bilim ve iş dünyasının bilgi ile tecrübesini bir araya getirerek, enerjisini ülkenin kalkınması yolunda kullanmasını istedi. Sanayici ve işadamlarının katıldığı çalıştayda konunun uzmanları sunum yaptı.
CİHAN

Yorumlar