Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler programına 45 Afrika ülkesinden 300 firma katıldı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un düzenlediği Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü programına 45 Afrika ülkesinden 300 firma katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler programına 45 Afrika ülkesinden 300 firma katıldı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un düzenlediği Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü programına 45 Afrika ülkesinden 300 firma katıldı. 300 Afrikalı, 500 de Türk kadın girişimcinin yer aldığı programda konuşan TUSKON Başkanı Rıza Meral, "Ticaret köprüleri kurduk ve Afrika'da ticaretimiz yaklaşık 2 katı arttı. Türk okulları da Afrikalıları uluslararası değerlerle ilgili bilgilendirmektedirler ve Türk dilini öğretmektedirler." dedi.

Yeşilköy Wow Otel'de düzenlenen Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü programına TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Afrika Birliği Başkan Yardımcısı Erastus Mwencha, Afrika ülkelerinin Ankara Büyükelçileri ve Türk ve Afrikalı bir çok iş kadını katıldı. Tekstil, gıda, inşaat başta olmak üzere tüm sektörlerle ilgili görüşmelerin yapıldığı programda 350 de tercüman görev yaptı. Program kapsamında yaklaşık 4 bin 500 ikili iş görüşmesi yapılması bekleniyor.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, " Ümit ediyorum ki bu program meyvedar ve faydalı olacaktır. Afrikalı kız kardeşlerimizin ve kardeşlerimizin bu hedeflerini yapmaları yanında olacağız.Türkiye ve dünya çapında kadınların katıldığı pek çok organizasyon yapıyoruz. Ancak maalesef bir kaç tanesi sonuç vermektedir. Bu görüşmeler iş kadınları arasında somut bir iş paylaşımı sağlayacaktır. Ticaret köprüleri kurduk ve Afrika'da ticaretimizi yaklaşık 2 katı arttı. Tüm dünya Afrika'yla ilişkileri geliştirmeye çalıyor. Bu yüzden şunu söyleyebiliriz ki; Afrika dünyanın geleceğidir. Pek çok ekonomist diyor ki: Afrika'nın tarihi yeniden yazılacak." ifadelerini kullandı.

Afrika'daki Türk okullarının önemine de değinen Meral, "Türk okulları Afrika algısı oluşturmuşlardı. Afrikalıları uluslararası değerlerle ilgili bilgilendirmektedirler ve Türk dilini öğretmektedirler. Afrika hükümetlerine de teşekkür etmek istiyorum,Türk okullarına verdikleri desteklerinden dolayı." şeklinde konuştu.

Afrika Birliği Başkan Yardımcısı Erastus Mwencha ise kendisinin bugüne kadar katıldığı en renkli etkinlik olduğunu söyleyerek, Afrika ve Türkiye'nin her konuda işbirliği içinde olması gerektiğini söyledi. Erastus Mwencha, şöyle devam etti: " Kadın İş gücü çok önemlidir. Afrika'da kadınlar nüfusun yüzde 52'sini oluşturmuş ve iş gücünün de yüzde 72'sine sahipler ama toplam gelirin yüzde 10'una sahip olurlar. Bu durumun değişmesi gerekir Afrika'nın değişmesi için. Bu durumu tersine çevirmek için bugün buradayız. Kadınlar tarımda ve tarımla ilgili küçük ve orta işlerde güçlüdürler. Onlar bu tarz bir işte bir araya gelerek yeni işbirlikleri oluşturacaklar. Kadın girişimciler her topumda tebrik edilmelidirler. Afrika gittikçe ilgi çekici bir yer olmaktadır. Son yıllarda yabancı yatırımcıları doğrudan çekmekte ve gelişmektedir. Afrika'da iyi eğitimli girişimciler çoğalmaktadır. Okullarda da bu yöndeki eğitimler çoğalmaktadır. Kadınlar ilkokulun ötesine geçip daha iyi eğitim almaya başlıyorlar."

Program sonrasında TUSKON ile Afrikalı heyet arasında bir de ticaret antlaşması imzalandı.
CİHAN

Yorumlar