Türki cumhuriyetlere yağ ihracatı için Rusya formülü

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye’nin Rusya için yağ konusunda alternatif ürün sağlayıcı konuma gelebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türki cumhuriyetlere yağ ihracatı için Rusya formülü

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye’nin Rusya için yağ konusunda alternatif ürün sağlayıcı konuma gelebileceğini söyledi. Tiryakioğlu, “Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve diğer Türkî cumhuriyetler yağ ihtiyaçlarını Rusya üzerinden sağladığı için Türkiye Rusya’yı kullanarak yağ ihracatını bu ülkelere daha kolay gerçekleştirebilir.” dedi.

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde kurulan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) bağlı olarak faaliyet gösteren MBTG, Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 21’ncisi düzenlenen ‘Prodexpo 2014 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı’na katıldı. Grup tarafından tanıtımı gerçekleştirilen bitkisel yağlara yoğun ilgi gösterildi. Rusya ve Rusya’nın çevresinde yer alan ülkelerdeki büyük pazarlar için de olumlu dönüşler alındı.

    Türkiye’de son sistem rafine fabrikalarının varlığına dikkat çeken MBTG Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ay çiçek ve diğer bitkisel yağlar için Rusya'nın halen pazarı olan çevre ülkelerin kendileri için çok büyük ve önemli bir pazar olduğunu kaydetti. Tiryakioğlu, “Türkiye’nin bu pazardaki en büyük artılarından birisi son sistem teknolojiye sahip rafine fabrikalarımız olup bu ülkelere yakınlığı açısından da bakıldığında yağ alıcıları için Türkiye önemli bir ülke oluşudur. Rusya ay çiçek yağının hammadde üreticisi konumunda. Ancak Türkiye’de rafine edilen ay çiçek yağı, bununla beraber kanola ve soya yağı için Türkiye, çok önemli bir merkezdir. Türkiye Rusya için yağ konusunda alternatif ürün sağlayıcı konumuna gelebilir. Diğer taraftan Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve diğer Türkî cumhuriyetler yağ ihtiyaçlarını Rusya üzerinden sağladığı için, Türkiye Rusya’yı kullanarak yağ ihracatını bu ülkelere daha kolay gerçekleştirebilir. Rafine yağ alanında Türkiye’nin alt yapısı Rusya ve çevre ülkeler için büyük bir potansiyeldir. Bitkisel yağ sektörü için Türkiye, bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu teknolojilerle Rusya'nın etkisi altında olan ülkeler başta olmak üzere diğer ülkeler için de önemli.” ifadelerini kullandı.

    Türkiye yağ sanayisinin mevcut pazarlarına ek olarak, gelecek için bu yeni pazarların şimdiden Türk yağına hazırlanmasının ve ürünlerin tanıtılmasının önemine dikkat çeken Tiryakioğlu, “Ortadoğu ve Irak bizim yağ sektöründe başlıca ihracat yaptığımız ülkeler olmakla beraber, gelecek için bu mevcut ülkelerin yanına yeni pazarları bulmamız gerekiyor. Bu bağlamda, bu tür fuarlar yeni pazar yaratmak için gerekmektedir. Bu yılki temel hedef 5 kıta da ürün tanıtımımızı tamamlamak olacaktır. Buna ek olarak bazı fuarlara daha etkili tanıtım yapmak için diğer tanıtım grupları ile beraber büyük faaliyetler yapmayı planlıyoruz. ” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar