"Türk ve ABD'li firmaların iş birliği artmalı"

- DEİK Başkanı Vardan: - "Türk ve Amerikalı firmalar arasındaki ticaret hacminin, istihdamın ve iş birliğinin artması gerek. Biz ne kadar KOBİ seviyesindeki ABD'li firmayı Türk şirketlerle tanıştırabilirsek, ileriye dönük sağlam temelli iş birlikleri oluşturabiliriz" - "Türkiye'nin bölgesinde yatırım yapacak yeni ABD'li firmalar, ülkemizi üs olarak seçmeleri durumunda, yaklaşık 3 saatlik uçuş mesafesinde 70 ülkeye ve 1 milyardan fazla insana ulaşabilir" - "Türk firmaların yabancı ülkelerde yaptıkları yatırımların, Türkiye'den sermaye kaçışı olarak değerlendirilmemesi gerek. Türk şirketlerin, Türkiye'nin diğer ülkelerde algısını olumlu yönde geliştirecek yatırım yapmalarını arzu ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Türk ve ABD'li firmaların iş birliği artmalı"

NEW YORK (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk ve ABD'li firmaların yatırım, ticaret ve istihdam alanlarında iş birliğinin artması gerektiğini belirtti.

Vardan, Türk firmaların ABD'de, Amerikalı şirketlerin de Türkiye'de yatırım olanakları hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Türkiye'yle ABD'nin henüz istenilen seviyede ticaret hacmine ulaşamadığını vurgulayan Vardan, Türk ve ABD şirketleri arasındaki ticaret hacminin, istihdamın ve iş birliğinin artması gerektiğini söyledi.

Vardan, iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin büyüklüğüne ve Türkiye'nin bölgesindeki avantajlı konumununa dikkati çekti.

Türkiye'nin kendi bölgesindeki en büyük ekonomiye sahip ülke ve güvenilir bir ortak olduğunun altını çizen Vardan, bölgeye yatırım yapacak yeni ABD'li firmaların Türkiye'yi üs olarak seçmeleri halinde yaklaşık 3 saatlik uçuş mesafesinde 70 ülkeye ve 1 milyardan fazla insana ulaşabileceklerini anlattı.

Vardan, bölgede yabancı girişimcilerin yatırım ve ticaret yapmaları durumunda bunun tek adresinin Türkiye olduğunu dile getirerek, "Amerikalı firmaları Türkiye'deki şirketlerle tanıştırıp iş birliğine sokmamız lazım. Biz ne kadar KOBİ seviyesindeki ABD'li firmayı Türk şirketlerle tanıştırabilirsek ileriye dönük sağlam temelli iş birlikleri oluşturabiliriz inancındayım." dedi.


- "Ülkemize yatırım yapan ABD'li firmalar Türkiye'den memnun"


Nisan ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında ABD'nin "Fortune 100" listesindeki 24 önemli firmanın temsilcileri ve 600'e yakın iş adamıyla bir araya geldiğini hatırlatan Vardan, söz konusu şirketlere Türkiye'nin yatırım ve ticaret imkanlarının aktarıldığını anımsattı.

Vardan, şunları kaydetti:

"O toplantılarda şunu gördük; ülkemize yatırım yapan ve uzun yıllardır ülkemizde bulunan firmalar memnuniyetlerini dile getirdi. Birçoğu yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Biz de Washington ziyaretimizde ABD Kongre üyeleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Bu gayet başarılı geçti. Türkiye'yle ABD arasında 2009'da, Başkan Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinden sonra oluşturulmuş olan 'model ortaklık' kapsamında ekonomik, sosyal, ticari iş birliği çerçevesinde bir mekanizma vardı. Bunun dönem toplantısına Ekonomi Bakanlığımız ve ABD Ticaret Bakanlığının müsteşarları katıldı. 11 Türk ve 11 ABD firmasının katıldığı toplantıda, sektörler bazında iki ülke arasındaki işle ilgili sorunların ortadan kalkmasına ve iş bağlamında geliştirilebilecek alanlara yönelik tavsiyelerimizi belirten ortak raporlar hazırladık. Bu tavsiyelerimizi biz Ekonomi Bakanlığımıza, ABD'li firmalar da kendi Ticaret Bakanlığına sunarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Ekonomi Bakanlığının da ABD'yi odak ülke seçmiş olması hasebiyle mutlaka burada yapılacak çok iş olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'yle ABD arasındaki uzun mesafe nedeniyle buraya satılacak malların burada üretilmesi mantıklı olabilir. Bunlar zaman içinde oluşmaya başladı. Belirli firmalarımız ABD'ye gelip yatırım yaptılar."


- "Türklerin dış yatırımları, sermaye kaçışı olarak değerlendirilmemeli"


Vardan, Türk firmalarının yabancı ülkelerde yaptıkları yatırımların, Türkiye'den sermaye kaçışı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Yabancı girişimcilerin Türkiye'ye yatırım yapmaları nasıl isteniyorsa Türk şirketlerinin de farklı ülkelerde ekonomik gelişmeyi sağlayacak ve Türkiye'nin diğer ülkelerde algısını olumlu yönde geliştirecek yatırım yapmalarını arzu ediyoruz." görüşünü paylaştı.

DEİK'in hazırladığı ve Türkiye'de ilk defa yapılan Yurtdışı Yatırım Endeksi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vardan, söz konusu endeksin Türk girişimcilerinin yurt dışında yatırım yaptıkları alanları inceleyerek ve dünyadaki konjonktürü de takip ederek girişimcilerin hangi alanda yatırım yapabileceklerine dair hazırlanan bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Vardan, yüksek gelirli ülkeler ve orta-düşük gelirli ülkeler ele alınarak iki kategoride oluşturulan endeksin, her sene güncel bilgilerle yenilenerek hazırlanmaya devam edileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar