Türk şirketlerden İran'da sağlık yatırımı

Sıla Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şahin: "İran'da kamu özel işbirliğiyle gerçekleştirilecek yeni hastaneler için kolları sıvadık. Yeni projeler için Sıla Grup'un belirlediği hedef, en az 2 bin yatak ve 1 milyar dolar"

Google Haberlere Abone ol
Türk şirketlerden İran'da sağlık yatırımı
Sıla Grup Yöneti̇m Kurulu Başkanı İhsan Şahi̇n, İran Sağlık Bakanlığı'nın, hastane yapım işleri için yeni projeler hayata geçireceğini belirterek, "İran'da kamu özel işbirliğiyle gerçekleştirilecek yeni hastaneler için kolları sıvadık. Yeni projeler için Sıla Grup'un belirlediği hedef, en az 2 bin yatak ve 1 milyar dolar." dedi.

Haziranda İran Sağlık Bakanlığı'nın, kamu özel sektör işbirliği modeliyle gerçekleştirilecek 13 dev hastanenin yüklenici firmalarını belirlediğini anlatan Şahin, "Güney Kore firmaları Samsung ve Daewoo başta olmak üzere 4 Koreli firma, 6 hastane projesini paylaşırken, İtalyan Herrison, CMC firmaları 4 proje almış, Türkiye'den ise Sıla Grup, 2 projeye imza atma şansını yakalamıştı." diye konuştu.

Sıla Grup'un, Başkent Tahran'da bin yataklı ve Kerman'da 750 yataklı üniversite hastane projesinin hizmete sunulması için İran Sağlık Bakanlığı'yla mutabakat zaptı imzaladığını dile getiren Şahin, bundan sonraki süreçte bölgeye yönelik yatırım hedeflerini büyüttüklerini vurguladı.

"Hedef: En az 2 bin yatak ve 1 milyar dolar"

Şahin, İran Sağlık Bakanlığı'nın, tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi yapım işleri için yeni projeleri hayata geçireceğini belirterek, "İran'da kamu özel işbirliğiyle gerçekleştirilecek yeni hastaneler için kolları sıvadık. Yeni projeler için Sıla Grup'un belirlediği hedef, en az 2 bin yatak ve 1 milyar dolar." ifadelerini kullandı.

Kamu özel işbirliği ortaklıklarıyla ihaleye çıkılacak tesisler için grubun uluslararası deneyimleri ve özellikle de İran tecrübesinin avantaj olacağını vurgulayan Şahin, "İran'da Sıla Grup biliniyor ve iyi tanınıyor. Ambargo sonrası İran, çok önemli bir sağlık merkezi olacak. İran'da gelecekte çok büyük tesisler ve hastaneler yapacağız." şeklinde konuştu.

"20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabiliriz"

Şahin, İran'ın Türkiye'nin önemli bir komşusu olduğunu ve grup olarak da ülkenin beklentilerine yönelik projeler geliştirdiklerini söyledi. İran pazarının büyüklüğüne ve önemine dikkati çeken Şahin, "İran'da iş hacmimizi ve hedefimizi, en az 2 milyar dolar olarak belirledik." dedi.

Türkiye ile İran hükümetinin bu hacmi çok ileri noktalara taşıyabileceğini vurgulayan Şahin, "Eğer gerekli sinerjiyi sağlayabilirsek, Türkiye ve İran arasında sadece sağlık alanında en az 20 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmine ulaşabiliriz. Yeter ki devletimiz bu projelerde arkamızda dursun, finansal çözümlerde Türk işadamlarına destek olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye-İran

İran ile 2012 yılında 22 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi, 2015 sonu itibarıyla 10 milyar dolara kadar geriledi. 16 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başkanlık ettiği Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nden sonra (YDİK) yayımlanan bildiride, iki ülke ticaret hacminin orta vadede 30 milyar dolara çıkarılması hedefine yer verildi.

Yorumlar