Türk şekerlemesine Arap ilgisi

Türk şekerleme sektörü Arap ülkelerinden büyük ilgi görüyor. 2014’ün ilk 4 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 büyüyen sektörün en önemli müşterisi Irak. Onu Suriye ve Libya takip ediyor. Şekerleme alanında 2014 hedefi...

Google Haberlere Abone ol
Türk şekerlemesine Arap ilgisi

Türk şekerleme sektörü Arap ülkelerinden büyük ilgi görüyor. 2014’ün ilk 4 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 büyüyen sektörün en önemli müşterisi Irak. Onu Suriye ve Libya takip ediyor.

Şekerleme alanında 2014 hedefi 3 milyar dolar büyüklüğü aşmak. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hidayet Kadiroğlu, yeni pazarları önemli gördüklerini belirterek, “Herhangi bir ülkede yaşanacak olası kriz bizim ihracat performansımızı etkilememeli. Bunun için de yeni pazarlar keşfetmeliyiz.” dedi.

Türk şekerleme sektörü Taylan’da organize edilen Thaifex Fuarı’na katıldı. Fuarı yeni pazarlara açılım adına önemsediklerini dile getiren Kadiroğlu, “Tayland’da insanların sadece özel günlerde çikolata tüketme alışkanlıkları var. Türk şekerleme üreticisi Uzak Doğululara çikolatayı günlük tüketim aracı olarak sevdirecek.” diye konuştu.

Kadiroğlu, Tayland’daki şekerleme sektörüyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“2011 yılında Tayland 11 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ithal etmiş. Türkiye de 2007’de Tayland’a 144 milyon dolarlık tarım ve gıda ürünü ihracatı yapmış. Bu rakam 2011’de 228 milyon dolara çıkmış. Tayland’da bisküvi ithalatı 2012’de 145 milyon dolara ulaşmış. Bunların çoğunu Endonezya’dan, Çin’den ve Malezya’dan almışlar. Taylan’da 2012 yılında 85 milyon dolarlık bir şekerleme pazarı oluşmuş. Bunu 2016’da 110 milyon dolara çıkarmayı hedefliyorlar. Edindiğimiz bilgilere göre çikolata Tayland’da sadece özel günlerde tüketilen bir ürün. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Bu pastadan neden payımızı almayalım?”

Daha önce Moskova için mesir macunu, Afrika için de cajulu baklava yaptıran İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, benzer bir uygulamayı Tayland için hayat geçirdi. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hidayet Kadiroğlu, “ Taylandlıların cajuyu sevdiğini biliyoruz. Biz, birlik olarak gittiğimiz ülkelerin damak tadına uygun ürünler geliştirmekten mutluluk duyuyoruz. Tayland için de cajulu çikolata ürettik.” dedi.

Amerika’nın 1 Temmuz 2013 itibarıyla Türkiye’den şekerleme ithalatına gümrük vergisi koyduğuna dikkat çeken Kadiroğlu, “Bunun nedeni artık Amerika’nın tercihliler listesinde olmamamız. Daha önce Türkiye tercihliler listesindeydi. ABD çok büyük bir pazar. Pazar çeşitliliğini artırmak zorundayız. Bizim pazarlarımız arttıkça ihracatımız sekteye uğramaz.” şeklinde konuştu.

Thaifex fuarını geçen yıl 93 bin kişinin ziyaret ettiğine vurgu yapan Hidayet Kadiroğlu, “ Bu yıl 11’incisi düzenlenen fuara geçen yıl 1.340 katılımcı iştirak etmiş. Çevre ülkelerin bildiği bir fuar. Burada bizim hedefimiz sadece Tayland değil. Bu fuar, Türk şekerleme sektörünün Uzak Doğu pazarlarını geliştirmek adına çok büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

Bu sene Türkiye’den milli katılımın ilk kez gerçekleştiği fuara 10 firma katılıyor. 4 firmadan da bireysel katılım söz konusu.

CİHAN

Yorumlar