Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı

- Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan: - "Ülkeler arasındaki iş birliği bütün Avrasya bölgesinde bir sinerji oluşturarak ekonomik gelişme ve barışın sağlanmasına hizmet edecek" - "Burada özel sektöre de büyük görev düşüyor. Eskisinden daha fazla çalışarak ticari ve ekonomik alanda yaşanan kayıpları en kısa sürede telafi etmeye çalışacağız"

Google Haberlere Abone ol
Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı

İSTANBUL (AA) - Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinin bütün Avrasya bölgesinde bir sinerji oluşturarak ekonomik gelişme ve barışın sağlanmasına hizmet edeceğini, burada özel sektöre büyük görev düştüğünü, eskisinden daha fazla çalışarak ticari ve ekonomik alanda yaşanan kayıpları en kısa sürede telafi etmeye çalışacaklarını bildirdi.

Özilhan, Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son birkaç yılda zirveye ulaştığını, Rusya'nın, Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret ortağı konumuna geldiğini ve 2008 yılında Almanya'yı geride bırakarak ilk sıraya yerleştiğini söyledi.

Karşılıklı yatırımların arttığını, Türk müteahhitlerin en çok iş yaptığı ülkenin Rusya olduğunu belirten Özilhan, son yıllarda enerji sektöründe yapılan anlaşmalar sayesinde karşılıklı iş birliğinin Avrasya bölgesinin de kaderini etkileyen stratejik bir boyuta taşındığını kaydetti.

Özilhan, 2015 yılının kasım ayında kimsenin öngörmediği ve istemediği bir kazanın meydana geldiğini hatırlatarak, olayın ardından ülkeler arası ticari ve ekonomik ilişkilerin ciddi yara aldığını, ikili ticaretin bu yılın 8 ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 35 düşüş kaydettiğini bildirdi.

Sıkıntıların her iki ülkeye ciddi ekonomik yük getirdiğinin açıkça görüldüğünü ifade eden Özilhan, yaşanan yol kazasının sonuçlarının en kısa sürede ortadan kaldırılması ve ülkeler arasındaki iş birliğinin tekrar eski seviyeye dönmesi, hatta daha üst seviyelere çıkarılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Özilhan, bu kapsamda iki ülke liderlerinin temasları sıklaştırmasının ve böyle toplantılar gerçekleştirmesinin büyük önem taşıdığını kaydederek, "İki ülke liderleri arasında yapılan görüşmelerin sonuçlarını hızlı bir şekilde görmeye başladık. Bu iş dünyası olarak bizleri memnun etmektedir. Nitekim, bugünlerde İstanbul'da gerçekleştirilen 23. Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle iki ülke lideri arasında yapılan ikili görüşmenin karşılıklı ilişkilerde dönüm noktası olduğu kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.


- "Eskisinden daha fazla çalışacağız"


Tuncay Özilhan, toplantılarda, Türk tarım ürünlerine uygulanan yasağın gevşetilmesi, Türk Akımı Projesi ve doğal gazda indirime gidilmesi gibi alınan kararların önemine işaret ederek, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının sürdürülmesine dair varılan mutabakatın da çok önemli olduğunu vurguladı.

Rusya ve Türkiye'ye bölgedeki barışın ve refahın sağlanması açısından büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Özilhan, ülkeler arasındaki iş birliğinin bütün Avrasya bölgesinde bir sinerji oluşturarak ekonomik gelişme ve barışın sağlanmasına hizmet edeceğini bildirdi. Burada özel sektöre de büyük görev düştüğünü belirten Özilhan, "Eskisinden daha fazla çalışarak ticari ve ekonomik alanda yaşanan kayıpları en kısa sürede telafi etmeye çalışacağız. DEİK ve Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak, bu süreçte önemli bir sorumluluk taşıdığımızın farkındayız." diye konuştu.

Özilhan, iş konseyinin karşı kanadı ile birlikte oluşturdukları bugünkü toplantının gündemine, ülkeler arasındaki tarım, turizm ve inşaat alanındaki iş birliği konularını almalarının tesadüf olmadığını ifade ederek, "KOBİ'lerimiz başta olmak üzere her iki taraftan girişimcilerimiz için öncelik arz eden bu alanlarda iş birliğimizi pekiştirmek ve eskisinden daha ileriye götürmek arzusundayız." dedi.


Yorumlar