Türk Patent Enstitüsü, incelemesiz patent uygulamasına son verdi

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, incelemesiz patent uygulamasına son verdiklerini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Patent Enstitüsü, incelemesiz patent uygulamasına son verdi

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, incelemesiz patent uygulamasına son verdiklerini bildirdi.

Prof. Asan, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) geleneksel toplantısına konuk oldu. Asan, yaptığı konuşmada, incelemesiz patent uygulamasının kalktığını belirterek, artık incelemesiz patentin olmayacağını vurguladı. Başvurunun az yapıldığı dönemlerde, böyle bir uygulamaya gidildiği ve Türkiye'ye yararlarının da olduğunu anlatan Asan, "Bir dönem hiç başvuru olmuyordu. Sonra başvurular oldu ama bunların kaçı piyasa aktarıldı’ diye soruldu. Farkındalığın oluşması çok önemli. Zaman zaman sayımız arttığı için incelemesizleri önlememiz gerekiyor. Bütün gelişmiş ülkeler böyle başladı. Japonya, İngiltere…Bir bilginin başvurusunu yapmasını ilk başta bir öğrensin. O bilginin kalitesi düşük olabilir. Biz bunu bilerek başladık ama incelemesiz patent sistemi yanlış uygulandı. İncelemesiz patent uygulamasına benzer sistemler vardı ama onlara pek hak verilmiyor. Bizim sanayimize incelemesiz patent sisteminin katkısı oldu. Hızlı bir şekilde patentler alındı, falan… Ama artık önemli hedefleri Türkiye’ye baktığımız zaman, bu sistemi yavaş yavaş terk etmemiz gerekiyor. Patent dediğimiz zaman sadece incelemesi olanlardır. İkili sistemin olması gerekiyor.” diye konuştu.

ARAŞTIRMA İNCELEME RAPORLARININ YÜZDE 30’U TÜRKİYE’DE VERİLİYOR

Patentle ilgili araştırma inceleme raporlarının yüzde 30’unun Türkiye’de yapıldığını bilgisini de veren Asan, 2014 yılı içinde bunu yüzde 60’ını yapmayı düşündüklerini, 2016 yılında bunun tamamını Türkiye’de yapacaklarını söyledi.

Bu araştırma inceleme raporlarının yaklaşık yüzde 55-60’ının Rusya, Avusturya, Danimarka, İsveç gibi ülkelerde yapıldığını ifade eden Asan, “Bunun tamamını Türkiye’de yapmayı planlıyoruz. Böylelikle hem dışarı çıkmasını engelleyeceğiz hem de bu kapasiteyi geliştirerek komşu ülkeler için de bu hizmetleri vermeyi düşünüyoruz. Bu araştırma ve incelemeyi yaparak para da kazanmayı düşünüyoruz. Bu konudaki bütün tedbirlerimizi aldık.” diye konuştu.

Türkiye’de üretilen bilgilerin “posalı” olduğunu belirten Asan, kaliteli bilginin üretilmediğine dikkat çekti. Alınan tedbirlerle kaliteli bilgininin üretilmesini sağlamayı amaçladıklarını da dile getiren Asan, bunun sanayi mülkiyet başvurularının kalitesini artıracağını sözlerine ekledi.


CİHAN

Yorumlar