Turizmci 2014'ten umutlu ama gergin siyasi ortam riskinden endişeli

Türkiye turizminin lokomotifi konumundaki Antalya'da turizmciler 2014 yılından umutlu. Turizmcilerin yüzde 75'inde iyimser bir hava hakim.

Google Haberlere Abone ol
Turizmci 2014'ten umutlu ama gergin siyasi ortam riskinden endişeli

Türkiye turizminin lokomotifi konumundaki Antalya'da turizmciler 2014 yılından umutlu. Turizmcilerin yüzde 75'inde iyimser bir hava hakim. Ancak 2014'te yatırım maliyetlerini etkileyecek en önemli unsurun siyasi ortam olacağı vurgulanarak, son dönemde yükselen siyasi tansiyonun oluşturabileceği riske dikkat çekiliyor.

Antalya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) aylık olağan toplantısı Kundu turizm bölgesindeki Delphin Imperial Otel'de yapıldı. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk'ün de davetli olduğu toplantıya katılanlara, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 'Turizm Sektörünün Yapısı, Büyüklüğü ve Ekonomiye Katkısı Araştırması'nın kitapçığı dağıtıldı. Toplantıya katılanlarla mini bir anket de yapıldı, elektronik oylama şeklinde gerçekleştirilen ankette turizmcilere 2014 beklentileri, otel dolulukları, enflasyon ve kur tahminlerinin yanı sıra 2014'te yatırım maliyetini en fazla hangi göstergenin etkileyeceği soruldu. Soruları cevaplayanların yüzde 34'ü geçen yıla oranla yüzde 1-5, yüzde 35'i yüzde 5-10 aralığında, yaklaşık yüzde 8'i de yüzde 10'un üzerinde artış yaşanacağı tahmininde bulundu. Yine yaklaşık yüzde 10 da geçen artış oranının 2013'ün altında kalacağı değerlendirmesinde bulundu.

Aynı iyimserlik, yatırım maliyetlerini en çok neyin etkileyeceğinin sorulması üzerine, yerini siyasi gerilim endişesine bıraktı. Salonda bulunanların yüzde 52,2'si bu soruya 'siyasi ortam' cevabını verdi. Diğer cevaplar; döviz kuru, yurt içi fiyatlar ve enflasyon, faiz artışı borçlanma maliyetlerinin yükselmesi olarak sıralandı. AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Siyasi ortam, yatırım maliyetleri açısından en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. Salonun yarısı yatırım maliyetlerini, siyasi ortamdaki hareketliliğin etkileyebileceğini söylüyor." dedi.

Yaklaşan yerel seçimler, sonrasında yaşanacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin ülkede siyasi ortamı gerdiğinin hatırlatılması üzerine Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da şu değerlendirmede bulundu: "Sağduyunun galip geleceğini düşünüyoruz. Bugüne kadar çok seçim ortamı yaşadık ülkemizde. Tabi seçim ortamı biraz heyecanlı geçer ama bunun sokağa yansımaması lazım. Eylem boyutuna varan gösterilere, nümayişlere dönüşmediği takdirde bizim açımızdan bir sorun olacağını tahmin etmiyoruz. Siyasi ortamın gerilip, bunun sokağa yansıyan olaylara dönüşmemesi halinde bizim sektörümüze bir etkisi olmaz."

Vali Sebahattin Öztürk de turizmcilerin 2014'le ilgili ümitlerini paylaştıklarını ifade ederek, "Onlarla aynı fikirdeyiz işin doğrusu. Umut ediyoruz ki en az yüzde 10 turizm artışını 2014'te yaşamış olalım. Bunun için her şey hazır. Kurlarla ilgili endişeleri olan arkadaşlar için de kurlar makul düzeyde. İnşallah Türkiye'nin siyasi istikrarıyla ilgili de olumsuz bir beklentimiz yok. Dolayısıyla helva yapmaya kaldı iş. 2014’ü de en iyi şekilde tamamlayarak senenin sonunda 'demiştik, oldu' deriz." şeklinde konuştu.



CİHAN

Yorumlar