Tulip davasında Türkiye lehine karar

Türkiye ile Hollandalı Tulip Real Estate and Development Netherlands BV şirketinin karşı karşıya geldiği dava noktalandı.

Google Haberlere Abone ol
Tulip davasında Türkiye lehine karar

Türkiye ile Hollandalı Tulip Real Estate and Development Netherlands BV şirketinin karşı karşıya geldiği dava noktalandı. Şirketin 280 milyon Euro zarar ettiği iddiası ile açtığı davada mahkeme Türkiye lehine karar verdi.




Emlak Konut GYO AŞ tarafından ihale edilen Ispartakule 3. Bölge arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ile ilgili davaya dair açıklamada şöyle denildi:


“Gelir paylaşımında çoğunluk hisseleri bir Hollanda şirketi olan Tulip Real Estateand Development Netherlands BV’ye ait olan Tulip Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ ile Türk ortakları FMS, Mertkan ve İlci firmalarından oluşan Ortak Girişim üstlenmiştir. Sözleşmenin işin süresinde tamamlanmadığı dayanağı ile 18 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO tarafından feshedilmesinin ardından Hollandalı şirket Tulip BV tarafından, kendilerine yeterli süre uzatımı verilmeksizin sözleşmenin haksız olarak feshedildiği ve Türkiye yatırımlarına devlet müdahalesi ile el konulduğu, böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin Hollanda Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Hakkında Anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiası ile 11 Ekim 2011 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı Dünya Bankası tarafından kurulan ICSID (Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi) nezdinde tahkim davası açılmıştır. Davada Tulip BV yaklaşık olarak 280 milyon Euro olduğunu iddia ettiği zararının faizi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nden tazminini talep etmiştir.


Davada Tulip BV’yi Amerikalı hukuk şirketi Crowell&Moring; Türkiye Cumhuriyeti’ni ise Kuseyri Hukuk Bürosu, İsviçreli Lali&Law Firm ve Amerikalı Nixon Peabody LLP temsil etmiştir. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın tanıklık yaptığı duruşmaya Türkiye Cumhuriyeti adına Başbakanlık Baş Hukuk Müşaviri Av. Sami Arslan Aşkın, Emlak Konut GYO AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Yönetim Kurulu Üyesi Aliseydi Karaoğlu ve Genel Müdür Murat Kurum katılmıştır. Söz konusu dava 25 Şubat 2014 tarihinde karara bağlanmış olup, 10 Mart 2014 tarihinde açıklanan kararda, davacı Tulip BV’nin tüm taleplerinin reddine karar verilmiştir. “
CİHAN

Yorumlar