Tüketici kredilerine 72 ay yapılandırma imkânı

Başbakan Yardımcısı Canikli, toplam 257 milyar lira tutarındaki kredi kartı borç stoku ve tüketici kredilerindeki borç stokunu 72 aya kadar yapılandırma imkanı sağlandığını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Tüketici kredilerine 72 ay yapılandırma imkânı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, toplam 257 milyar lira tutarındaki kredi kartı borç stoku ve tüketici kredilerindeki borç stokunu 72 aya kadar yapılandırma imkanı sağlandığını belirterek, "Burada da talebe yönelebilecek bir mali alan oluşturuldu. Nitekim ilk gelen datalar bunun belli ölçülerde talebi artırdığını göstermektedir." dedi.

Canikli, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK) 2017 yılı bütçelerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli, küresel ekonominin 2015 yılında yüzde 3,2 büyüdüğünü, IMF'nın 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini anımsattı. 2015 yılında dünya genelinde finans dışı kesimin brüt borç stoku 152 trilyon dolara ulaştığını, bunun üçte ikisinin özel sektöre ait olduğunu belirten Canikli, büyümenin 2015 yılında gelişmiş ülkelerde yüzde 2, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 4 olarak gerçekleştiğini, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarının yüzde 4'ten yüzde 1,8'e gerilediğine dikkati çekti.

Canikli, bu yıl küresel piyasalarda da çok ciddi dalgalanmalar yaşandığına işaret ederek, bu dalgalanmaların temel kaynağının Amerikan Merkez Bankasının (Fed) politikası olduğunu vurguladı. Fed'in aralık ayında faizleri artıracağına ilişkin beklentilerin güçlendiğini ve bunun bütün dünyada doların hemen hemen bütün para birimleri karşısında güçlü bir konuma getirdiğini anlatan Canikli, Brexit gelişmesinin de istikrarsızlığı tetikleyen nedenler arasında yer aldığını belirtti. Küresel ticaretteki büyüme oranlarında da düşüşler yaşandığını da dile getiren Canikli, küresel ticaret hacminin global kriz sonrasında yüzde 3 seviyelerine kadar gerilediğini bildirdi.

Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir kesintisiz büyüdüğüne dikkati çeken Canikli, Orta Vadeli Programda 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin büyüme rakamlarını revize etmek durumunda kaldıklarını vurguladı. Canikli, "Küresel ekonomideki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de de büyüme noktasında bir zayıflama sonucunun ortaya çıkması kaçınılmazdı." dedi.

Bütçe açığını, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'nin altında tutmaya özen gösterdiklerine işaret eden Canikli, "Bu, bizim bütçe disiplini açısından kırmızı çizgimiz olarak değerlendirilebilir." görüşüne yer verdi.

Son yıllarda dış ticaret açığı ve buna bağlı olarak cari açıkta iyileşme yaşandığını belirten Canikli, cari açığın yüzde 4 veya 4'ün altında olması için gereken her türlü gayreti sarf ettiklerine işaret etti. Büyümedeki yavaşlamayı telafi etmek amacıyla önlemler aldıklarına değinen Canikli, yatırım ortamını iyileştirici adımlar atıldığını söyledi. Mükelleflerin vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırıldığını da anlatan Canikli, "Aynı zamanda tasarruf oranının yükseltilmesine önemli katkı sağlayacak otomatik Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) hayata geçirdik. Yasal düzenleme yapıldı, ikincil mevzuat bitmek üzere, yılbaşından itibaren uygulamaya konuluyor." ifadesini kullandı.

Canikli, kredi kartları ile tüketici kredileri taksit ve borçlarına ilişkin düzenlemeler yapıldığını vurgulayarak, "Özellikle toplam 257 milyar lira tutarındaki kredi kartı borç stoku ve tüketici kredilerindeki borç stokunu 72 aya kadar yapılandırma imkanı sağlandı. Burada da talebe yönelebilecek bir mali alan oluşturuldu. Nitekim ilk gelen datalar bunun belli ölçülerde talebi artırdığını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.
 

Yorumlar