Tüketici güven endeksi yüzde 7,9 arttı

Tüketici Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,9 oranında arttı; Mart ayında 72,7 olan endeks Nisan ayında 78,5 değerine yükseldi.Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen...

Google Haberlere Abone ol
Tüketici güven endeksi yüzde 7,9 arttı

Tüketici Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,9 oranında arttı; Mart ayında 72,7 olan endeks Nisan ayında 78,5 değerine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi'nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Buna göre genel ekonomik durum beklentisi yüzde 11,6 arttı. Mart ayında 95,9 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi Nisan'de 107 oldu. Bu yükselişin, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösterdiği kaydedildi.

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre yüzde 10,4 oranında arttı. Mart ayında 24,1 olan endeks, Nisan ayında 26,6 değerine yükseldi. Bu artışın, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığına işaret ettiği belirtildi.

Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 7,4 oranında artarak, Nisan ayında 85,4 değerine yükseldi. Bu artışın işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki azalıştan kaynaklandığı ifade edildi.

Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi bir de önceki aya göre yüzde 3,8 arttı. Mart ayında 91,4 olan endeks değeri Nisan ayında 94,9 oldu. Bu artışın gerekçesi de gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artması olarak aktarıldı.

CİHAN

Yorumlar